Közzétéve:

Anyu megoldja okosba….majdnem

Mert mivégre vannak az anyák, ha nem arra, hogy mindent megoldjanak.

A múltkori hosszú autós cikkre reagálva kaptunk pár levelet (nem sokat, 6-ot – ezeket is köszönjük), és azt látjuk, hogy a legtöbb autós “kényelmetlenséget” az okozza, amikor a gyerekek feje lóg az alvás közben.

Közben én is talátam egy képet, amit még a télen készítettem, mert a lányom olyan kicsavart és lehetetlen pózban aludt, hogy az már nekem fájt.

 

És akkor elindult a vezérhangya, hogy mit lehet tenni a fejbólogatás ellen. Látva a gyerekem alvását, nekem olybá tűnt, hogy őt nem zavarja, na de engem kifjezetten igen. Hiszen a gyerek nem ült benne az ülésben, hanem kibőlt belőle és gyakorlatilag az öv fogta a fejét. Ez minimum baleset- , maximum életveszélyes.

Ha elképzelem, hogy az én fejem hogy lógna biztonsági övön, már a gondolat önmagában sem kényelmes.

Megoldási javaslatok?

Szóval elkezdtem megoldásokon ötletelni, és a következőkre jutottam:

 • nem hagyom elaludni a gyerekeket a kocsiban
 • soha nem megyünk olyan messzire, hogy legyen idő egyáltalán elaludni a kocsiban
 • hátradöntöm az ülést
 • megtámasztom a fejét

Az első kettőt már ötletszinten elvetettem, mert nem életszerű és bizony nálunk sokszor alakul úgy, hogy a délutáni pihenőt az autósútra tesszük. (majdnem olyan, mint az éjszakai, ha emlékeztek ez elősző posztban már említettem).

Hátradönteni az ülést már egy jobb opció, de sajnos menet közben nem ért hátra a kezem, mégha utas voltam, akkor sem. Illetve ha megálltunk egy percre, kiszálltam és hátradöntöttem az üléseket, akkor azonnal jelzett a gyerekekben a szintérzékelő és rögtön megébredtek, majd elkezdtek nyavalyogni.

Maradt a fejtámasztás. Holnap megmutatom, hogy milyen megoldásokat találtam.

 

Közzétéve:

Hosszú autós utak, oh, de nem szeretlek!

hosszú autós utak

Hosszú autós utak kényelmesen?

Ez persze nem igaz, akkor, ha gyerekek nélkül utazunk.

De a gyerekes hosszú autós utak egészen egyszerűen képesek felőrölni egy teljes idegrendszert pár óra leforgása alatt. Éppen ezért, mikor a gyerekeink nagyon kicsik voltak, akkor éjszaka utaztunk. Csend volt és nyugalom, senki sem nyikkant meg egész úton, lehetett haladni.

Ennek persze hátulütője, hogy reggelre mind a ketten iszonyú fáradtak voltunk, mert ugye mi nem aludtunk az éjjel, hanem vezettünk. Mi akkor ezt éreztük megoldásnak.

 A baráti beszélgetések a szülőtársakkal gyakran mennek át licitálásba, hogy ki szendvedett jobban az utazás során, és az elmúlt években egész jó kis gyűjteményt sikerült összeszedni.

 • egész úton a kis lábát kellett fogni (képzeld el a kicsavart karodat órákon kereszül), különben üvöltött a gyerek
 • minden vizet beleöntött az autósülésbe és nem szólt
 • csak Beatles-t lehetett hallgatni, különben nyöszörgött a gyerek, hogy a másik dal nem jó

A legextrémebb sztori, amit valaha hallottam…

De a kedvencem az, amikor a szülők megálltak az út szélén és tartották a gyerek fejét, hogy ne billenjen előre folyton az ülésben, miközben alszik. Én ennél furcsábbat még soha nem hallottam, bevallom.

 

Ez nem az a kisfiú, ez csak egy fotó, hogy jobban el tudd képzelni. 🙂

Ha van neked is rém-sztorid vagy olyan képtelen helyzeted, ami már szinte nevetséges, akkor írd meg nekünk, hadd nevessünk mi is. 🙂

napup [kukac] komforte [pont] hu

 

Közzétéve:

Rost? Most! – Megmondjuk, mi fán “terem” a rost!

Rost? Most! Hogyan tápláld a gyermekedet rostban dús ételekkel?

Rost? Most!

Rost? Most! Hogyan tápláld a gyermekedet rostban dús ételekkel?

Mindenki tisztában van vele: a sport, az egészséges táplálkozás, a tisztálkodás vagy akár a rendrakás olyan szokások, amire hatással vannak ugyan a külső motiváló tényezők (egy kitartóan pörölő anya, ugye?), de sokkal fontosabb, hogy valahogy belső meggyőződéssé, önállóan meghozott döntéssé váljon a dolog, mert akkor szinte „magától megy” az egész.

Addig azonban, amíg egy gyermeknél kialakul például a helyes táplálkozás iránti vágy, igény, sok-sok trükkre van szükség. Biztos te is ismersz pár gyümölcsevéssel kapcsolatos fifikát. Vagy rostokban gazdag ételek fogyasztására rábeszélő taktikát… ugye? Sejtettem.

Mindez persze azért van, mert egy anya tudja, mi a jó a gyereknek, nem csak rövid-, de hosszú távon is. A rostok fogyasztása például segít megelőzni a székrekedést, amitől sajnos nagyon sok felnőtt is szenved. Ezért fontos a rostok és megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása. Addig, amíg szokássá nem válik egy gyermeknél, az anya felelőssége, hogy ezek beviteléről gondoskodjon. Na jó, de hogyan? Először nézzük meg, mik is azok a rostok?

Mik a rostok?

Rostban dús ételek például a

 • zöldségek
 • gyümölcsök
 • teljes kiőrlésű gabona
 • lencse
 • diófélék és magvak

Nem árt azonban tudni, hogy a rostok negatív hatással is lehetnek a kicsi bélrendszerére, például puffaszthatja a beleit.

Hányféle rostot ismerünk?

Bizony sokfélét. A vízben oldódó (pektin, növényi gumik és gyanták) és a vízben oldhatatlan (cellulóz, hemicellulóz, lignin) rostokat. A vízben oldódó rost, amely többek között a rizsben, burgonyában, citrusfélékben található, megköti a folyadékot és géllé alakul, ez pedig biztosítja a megfelelően formált széklet kialakulását az emésztőrendszerben.

A vízben oldhatatlan rost, amely többek között a zellerben, a diófélékben és a zabban található, növeli a széklet térfogatát és megkönnyíti a beleken való áthaladását.

Hogyan tápláld helyesen, rostban dúsan a gyermeket?

 • A reggeli tápszer vagy anyatej után tízóraira adj a kicsinek teljes kiőrlésű margarinos kenyeret, uborka, paradicsom, paprika kíséretében, de kínálhatsz müzlit tejjel vagy gyümölcslével.
 • A zabkorpa vagy búzakorpa is jó rostforrás lehet: naponta egy kiskanállal tégy joghurtba, főzelékbe, vagy szórd vajas kenyérre! (A gabonafélék közül a búzakorpa a leggazdagabb rostokban: félcsészényi 10 (!) grammot tartalmaz.)
 • Ebédre főzz egy könnyű főzeléket vagy tartalmas levest.
 • Kerüld a rántott dolgokat, a sajtot és a tésztát is! Székrekedés esetén a banán és az alma sem jó ötlet!
 • Ha szereti a gyermek, készítsd el változatosan a káposztát (paradicsomos káposzta, kelkáposzta főzelék) vagy a hüvelyeseket (zöldbabfőzelék, borsóleves, lencsefőzelék).
 • Uzsonnára kaphat egy kis gyümölcsöt, például körtét vagy barackot, szőlőt, narancsot, mandarint, szilvát, aszalt szilvát (ezek segítik az emésztést).
 • Csinálj neki „hasznos nasit”: a pattogatott kukorica szintén ajánlott, ha rostdúsan akarod táplálni a gyermekedet!

Rost? Most! Hogyan tápláld a gyermekedet rostban dús ételekkel?

Közzétéve:

Mondd, gyerekem, iszol te eleget? – 7 tipp, hogy a válasz igen legyen.

Mondd, gyerekem, iszol te eleget?

A gyerekeket gyakran kínozza iskola-undoritisz. Képesek végtelen panaszáradatot zúdítani az ember lányára, csak, hogy ne kelljen elindulni otthonról egy hétfő reggel, vagy egy matekdoga előtt. Persze, egy anya rögtön ráérez, mikor színlel a gyereke, és mikor higgye el, amiről a gyerek panaszkodik.

Mondd, gyerekem, iszol te eleget?

A vissza-visszatérő fejfájás például egy olyan dolog, amire figyelni kell, mert noha azt mondják, jellemzően nem szervi ok áll a gyermekkori fejfájás háttérben, kivételes esetekben komoly oka is lehet ennek a tünetnek.

Az egészen súlyos okokon (szemészeti probléma, arcüreg- vagy agyhártyagyulladás és vérnyomás probléma) át a legszokatlanabb okokig (egyes gyógyszerek mellékhatása, fejsérülés, kialvatlanság) bármi húzódhat a háttérben. Mindenképpen ki kell vizsgálni a dolgot, mert lehet, hogy nem öröklött migrén, pszichés problémák vagy rövidlátás az ok, hanem „csak” dehidratáltság, vagyis, a nem megfelelő folyadékbevitel, amin kis praktikákkal tudunk változtatni.

Hogyan tudsz segíteni?

7 tipp, hogy hogyan segítsük a gyermekünket megfelelő mennyiségű folyadékhoz:

 • Vegyünk neki tetsző, vidám, mintás, környezettudatosan előállított kulacsot! (Legyen BPA mentes, főleg, ha forró italt is teszel bele!)
 • Legyen szem előtt a víz! Tedd ki az asztalra a kulacsot, de egy kancsó víz, tea vagy limonádé is kerülhet mellé!
 • A gyerekek szeretik a kütyüket. Tölts le egy applikációt, mely időnként figyelmeztet az ivásra – majdnem olyan, mint egy verseny, amit a gyerekek szintén szeretnek, szóval, ezt is élvezni fogják… előbb-utóbb.
 • Igyál a gyerekkel! Ha a csaphoz mész, kínálj neki is innivalót!
 • Ízesítsd gyümölcsökkel, uborkával, citrommal, édesítővel a vizet! Egy limonádé, lássuk be, sokkal jobban esik, mint a tiszta víz!
 • Főzz ebédre levest, vagy csinálj egy jó hideg gyömölcslevest egy-egy nyári napon!
 • A lédús gyümölcs is jó megoldás, szedjétek együtt, egyétek együtt, dolgozd fel úgy, ahogy neki is ízlik (smoothie, limonádé, egészséges fagyi, tea, hűtve, vagy növényi tejszínhabbal díszítve)!

Közzétéve:

Biobaba? Ökokamasz?

Biobaba? Ökokamasz?

Biobaba? Ökokamasz?

Biobaba? Ökokamasz? Hogyan neveljünk környezetére odafigyelő gyereket?

Biobaba? Ökokamasz?

Talán azt hiszed, az, ha te környezettudatosan cselekszel (például bio cuccokat veszel a piacon, és mosható pelenkát használsz), elég ahhoz, hogy a gyermek jó példát tanuljon… Nos, valóban fontos, hogy lásson szelektív hulladékgyűjtőt, esetleg komposztálót a kertben, viszont sose kérjetek eldobható zacskót a bevásárláskor… de ez nem elég.

Hiszen honnan tudná, hogy mi alapján választod ki a tisztítószereket a boltban, vagy miért nem dobod el a papírt az utcán, esetleg miért veszed ki és szárítod meg a magokat a zöldségből?

Mondd el, miért!

A cselekedetek mellett fontos, hogy egyszerűen, világosan kommentáld is, mit miért teszel. A gyermek életkorának megfelelő magyarázatok elmélyítik a látottakat: míg kicsiként elég annyit mondanod, a papírt ide tesszük, a műanyagot meg oda, addig egy nagyobb gyermeket már érdemes beavatni az újrafelhasználás fontosságába. Egy kicsinek még elég annyi, ha tavasszal új fákat és bokrokat (lakás esetén fűszernövényeket vagy akár szobanövényt) ültetünk együtt, és annyit mondunk, így szépül a kert/erkély, míg pár év múlva együtt nézhetünk utána, mekkora légszennyezéstől szabadít meg minket egy nagy fa lombja.

Minta és motiváció

Ha a tetteket és a magyarázatot összehangoltuk, és otthon már meg az együtt kertészkedés, szelektív hulladékgyűjtés, és a vásárlások, ismertesd meg a gyermeket más „sorstársakkal” is, azaz olyan közösségi kertekben bóklászókkal vagy természetvédő csoportokkal, akiknek hasonló az életmódjuk. Egy nagyobb gyereknél fontos, hogy másoktól is lásson környezettudatos életmódot, és ne tartsa a szülőket ufónak. Egy öko családi nyaralás, esetleg egy vadregényes helyen megszervezett gyerektábor örök élményt nyújt, és túlmutat a szűk családi körön, ami nagyon fontos.

Ha azt szeretnéd, hogy gyermekednél életformává váljon a környezete szeretete, tisztelete, védelme, nagyon fontos, hogy megtaláld a jelleméhez leginkább illő aktivitásokat. Kalandvágyó? Keress egy cserkészcsapatot, vagy egy erdőjáró-túrázó közösséget, ahol kisebb túrákat csinálhattok együtt. Szöszmötölős? Adj neki kertészkedős feladatokat, vagy menjetek el csipkebogyót szedni, gombát keresni, esetleg szemetet szedni! Úgy tűnik, csak a sport érdekli, semmi más? Egy lovas táborban vagy egy kajakozós napon is többet tanul a természetről, mintha a négy fal között nézné a tévét.

A lényeg, hogy ne add fel, és persze semmit nem szabad erőltetni! 

Biobaba? Ökokamasz? – Ne izgulj, menni fog!

Közzétéve:

Tapas-talat – a legmenőbb spanyol helyek, nem csak a fővárosban

A magyar nők szépek. Nyilván nem mindegyik. Az olaszok hangosan beszélnek és hevesen gesztikulálnak. Természetesen nem az összes. De ne tagadjuk: szeretjük a sztereotípiákat. Mert meggyőződésünk, hogy csak kialakult valahogy az a kép egy nemzetről, nem? Van abban igazság, hogy a svédek hidegek, a spanyolok meg forróvérűek… mert, ha azt mondom, spanyol, még a szívem is hevesebben dobog, az tény.

Az első, amit lelki szemeim előtt látok, egy sötét hajú nő, amint éppen forró táncot lejt, hatalmas mosollyal. Aztán persze biztos van közöttük olyan is, akinek nincs vadító hajtengere, nem venne fel pirosat soha, és a táncparkettet inkább gyújtósnak használná.

 

Ezeken a dolgokon töprengtem, amikor spanyol éttermek – na jó, stílusosabban: bárok, táncos helyszínek – után kutattam (minden évben felfedezek magamnak egy-egy népet, megkóstolom ételeiket, olvasok róluk…). Felfedező túrám végén arra jöttem rá, hogy… na, de ezt majd később.

 

Vicky Barcelona. Azon csodálkoztam, hogy az ajtóban nem kértek útlevelet. Belépve egy teljesen új világ fogadott – félre bú, jöhet a risza-risza, a kellemes ízek, a jó italok, és bármi, ami még öt perce aggasztott, az kint maradt a VII. kerületi Dob utca kövén. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem nagyon fontosak a látogatói vélemények. Ezért ezt is elolvastam, mielőtt ellátogattam a Vicky Barcelonába. „Gondoltam, a barátaimmal betértünk erre a fantasztikus helyre. Fergeteges hangulat, kellemes környezet, finom ételek, csinos lányok. Rendkívüli estét okoztatok nekünk – először, de biztos nem utoljára!” Hmm, ígéretesnek tűnt. És hasonló véleménnyel tértem haza én is. (Még arra is gondoltam, hogy megtanulok táncolni… de ezt hamar kivertem a fejemből!)

La Nube. Családi kávézó és tapas bár. Isteni kávé, ami cukor nélkül iható, és finom! Spanyol-magyar házaspár és jófej munkatársak, befogadóak, tehát kutyával is érkezhetsz. A lilahagymás-juhsajtos tapast ki ne hagyd, mert megbánod. Tényleg.

Padron. Azt írják: „Rövid idő alatt a törzshelyünkké vált a Padron, nem is kérdéses, a legjobb tapas bár az országban.” Nem semmi elismerés. No, hát akkor indulhatunk is. Na, de a Horánszky utcába, a VIII. kerületbe? Elég bizarr. Hát, valóban nem hozza a klasszikus spanyol hangulatot, na de a látvány miatt azért nem fordulnék ki feltétlenül egy étteremből… Maradtam. Nem bántam meg: a kiszolgálás szuper, az ételkínálatból maximális hozzáértéssel segítettek kiválasztani az ízlésemnek legmegfelelőbbet… Itt fogalmaztam meg magamnak: meg kéne tanulni spanyolul!

Andalgo Deli. Édes kis hely a Madách téren. Egy csepp Spanyolország. Csemegeáru, borbár és kávézó mindazoknak, akik fel akarnak töltődni a dübörgő, büdös-zajos fővárosban.

Tio. Persze, nem csak Budapesten kóstolhatunk bele az ibériai gasztronómia különlegességeibe, hanem például Győr szívében is. Hát, azt kell mondanom, a tulajok semmit sem bíztak a véletlenre. A Tio egy igazi mediterrán hangulatú, 60 fő befogadására alkalmas étterem, melyhez panzió és mesebeli kert is tartozik. A panzió öt, egy- és kétágyas szobával, szobánként külön fürdőszobával várja a vendégeket.

Vitrin Kávézó és Sörkert. Szegeden, a Dóm közelében. Hát hol máshol lenne teljesen környezetbe illő egy kiülős , lazulós, spanyolos hely, mint a napfény városában, Szegeden? A design inkább modern, de a fákkal övezett terasz kifejezetten hívogató egy nyáresti beszélgetéshez vagy egy ismerkedős randihoz. A hely nem csak spanyol, de olasz és magyaros ízvilágú ételeket és italokat is kínál.

Zalaco Bisztró. Zalaegerszegen, a Mária Magdolna templom tőszomszédságában bújt meg ez a kellemes hely. Nagyot merítettek a tulajok, mert a magyar és spanyol ízek mellett amerikai specialitásokat is megtalálunk az étlapon. Tehát lepényeket meg hamburgereket is. Nem baj, mert így is jó véleményeket kapott az oda ellátogatóktól. „Kellemes hely Zalaegerszeg szívében. A kiszolgálás mindig udvarias. Az ételek kiválóak. Mindegy, hogy levesekről, főtt ételekről, pizzáról vagy lepényekről gondolkodunk, mindegyik jó választás. A süteményeket külön kell említeni, mivel ritkaság számba megy az ízük és minőségük.” Jól hangzik, ugye?

Palapa. Szentendrén kevés utcáról vagy épületről lehetne elmondani, hogy nem hangulatos, bájos, mediterrán, és hívogató. Szóval, ha azt írom, ez a borostyántól roskadó, jó zenét árasztó kis hely „hangulatos”, végül is semmi különlegeset nem mondtam. Szóval nincs más hátra: ide el kell látogatni. Én személy szerint bőrönddel mentem volna már az előzetes „csekkolás” után is – maradnék egy hétre, mondjuk… Kinézetre mondjuk főleg mexikói vonal, de ezzel sincs semmi baj, a lényeg a pezsgő, otthonos, derűs légkör és pikáns ízek. Hatalmas adagokat adnak, szóval, vendégszeretetből nincs hiány, ráadásul az ételek és italok minősége is kiváló!

…ott tartottam, hogy sztereotípiák. Nos, lehet, hogy a spanyolok nem forróvérűek, táncoslábúak, napsütötték általánosságban, de azt a kis gaszto-túrám végén bizton állíthatom, hogy pazar nemzeti ételeket készítenek, italaik vendégmarasztalóak, és éttermeik derűt árasztanak. Aztán lehet, hogy ez is csak egy sztereotípia. De a legjobb fajta.

Közzétéve:

10 dolog, amire elhasználhatod az alufóliát (a kajacsomagolás helyett…)

alufólia felhasználása

Jó, rendben, belecsaptál a környezettudatos életbe. Remek!

De mi legyen azokkal az otthon felhalmozódott tárgyakkal, amelyek még nem éppen ebben a szemléletben vásároltál? Például az alufólia. Mit tegyél vele, ha a gyerekeknek és férjnek szánt szendvicsekhez már újrahasznosított csomagolást használsz?

 

Íme néhány tipp az alufólia (f)elhasználásához:

 

 • Használd a fűtésszámla csökkentésére! Helyezz egy nagy kartonlapra ragasztott alufólia „tükröt” a radiátorok mögé. Így az oda érkező meleget az alufólia visszasugározza a szobába.
 • Tisztítsd meg vele a vasalót! Ugye, te is jártál már úgy, hogy égett folt maradt a vasaló talpán? Fogj egy darab alufóliát, és dörzsöld át vele a foltot, persze csak akkor, ha már kihűlt a háztartási eszköz!

aluminium felhasznalasa

 • Fényezd vele a családi ezüstöt! Egy tál vízbe helyezz egy nagyobb darab alufóliát, majd tedd rá az ezüst tárgyat. Az alufólia kémiai folyamatot indít be, és meglátod, egy óra múlva sokkal szebben csillognak majd a kanalak, villák, díszek, ékszerek!
 • Az orchideák napfényimádók. Így télen sem érdemes bevinni őket az ablakból, csak hőszigetelni kell a kaspót, hogy fényt kapjanak, de hideget ne! Csavard körbe a cserepet, hogy a töve védve maradjon télen!
 • Leginkább kisgyerekes családokra igaz a mondás: nincs az az elemmennyiség a háztartásban, amely elég lenne! Ha éppen kifogyott az elem a gyerek játékszeréből, és csak kisebb méretű van otthon, ne ess kétségbe: csavard be alufóliával, tökéletesen pótolhatod vele a kimaradt részt vele.
 • Ha már mindenképpen a konyhában akarjuk használni, a sütésnél van a legnagyobb szerepe az alufóliának. Ha melegen akarunk tartani valamit, akkor a fényes oldalát fordítsuk kifelé. Ha szeretnénk valamit gyorsabban megpuhítani, akkor a fólia matt felét fordítsuk kifelé.
 • Nincs elég fényforrásod? Fényenergiát nyerhetsz vele, és világosabbá teheted a szobát, ha a lámpabúra belsejébe (a fényesebbik felületével kifelé) alufóliát ragasztasz.
 • Ha te is kerültél már „rázós helyzetbe” a szárítógépből kivett törölközők, konyharuhák miatt, tegyél egy labdává gyúrt alufóliát a gépbe – ezzel antisztatikussá válnak a textilek, nem fognak rázni, és nem tapadnak egymáshoz többé.
 • Gondoltad volna? Az élét vesztett ollóval elég párszor bevagdosnod egy darabka alufóliát, és máris újra éles lesz!

 • Kockává összeállt kristálycukor? Ha újra szemcsés állagúvá szeretnéd varázsolni, bélelj ki egy mélyebb falú tepsit alufóliával, tedd rá a tömböt, és süsd a sütőben a legmagasabb fokozaton körülbelül öt percig!

 

+1 Ezek után még mindig van nálad alufólia? Hát, akkor vigye el a cica! (Viccen kívül: a maradék alufólia golyóvá formálva mókás macskajáték!)

 

 

Közzétéve:

Hygi és én Tihanyban

 

Mi lehet jobb egy lefutott félmaratonnál? Hát, egy Balatonnál lefutott félmaraton! Fokozhatatlan! Ja, nem, még mindig van tovább: konkrétan egy tihanyi levendulamezők mellett lefutott félmaraton!

„Anya kimenőjeként” kaptam ezt a napot… Be kell vallanom: legalább annyira izgultam azon, hogy hogyan fogom kánikulában teljesíteni a 21 km-es távot, mint azon, hogy hogyan telik majd itthon a kétévesem és a férjem napja… A szokásos cuccaim mellé (több pár titokzokni, szőlőcukor, futószoknya, vazelin a combok kidörzsölődése ellen, hasitasi, amit a hátamon hordok…) bepakoltam új szerzeményemet: egy Hygi kulacsot. Elfelejtettem előtte mosogatógépben átmosni – pedig bírta volna -, ezért féltem, hogy feltöltéskor megcsap a más efféle termékekre jellemző műanyag szag – de ez nem következett be!

„Az egyliteres palack talán nem volt jó választás” – realizáltam feltöltés után azonnal, megérezve a súlyát, mégis, valami azt súgta, kelleni fog nekem ennyi víz. Már az út során megszomjaztam – annak ellenére, hogy a korábbi években ezt a félmaratont mindenki bőrig ázva futotta le, idén konkrétan nyári hőséget kaptunk odafentről. Az autópályáról leérve egy másik sportesemény miatt torlódtak az autók. Időben indultunk ugyan, de a rajt időpontja mégis vészesen közeledett, és hol volt még Tihany.

Majdnem elkéstem…

Enni kezdtem, hogy elüssem a dugóban töltött időt, meg azért is, hogy ne a rajt előtt pár perccel tömjem tele a hasam, és roppant rossz szokásként én étkezés közben mindig iszom is. Gondoltam, a számmal lazán kirántom a szívófejet, és magamba töltöm a vizet, de nem eresztett – pont azért, hogy ne eresszen. Szóval, kézzel kihúztam a szívófejet (amiből extrát is adtak a palackhoz, tehát, ha elkopik, ki tudom cserélni!), és ittam. Tehettem volna bele teát és jéghideget, sőt akár szénsavasat is, mert azt is bírja.

Fél órával a rajt előtt érkeztük meg. Addig azon töprengtem, vajon vigyem-e magammal a kulacsot, mert nem szoktam ugyan vízzel a kezemben futni, de nagyon nagy meleg van, nem ártana egy kis vésztartalék. A nagy kapkodásban (öltöző és wc előtt kilométeres sorok, hajfonás, rajtszám felpattintása futószoknyámra, rajtzóna megtalálása, bemelegítés…) végül nem vittem magammal új szerzeményemet.

Azt mondták, hogy elfogyott a víz?!

A táv feléig nem is volt gond a frissítésekkel: a pontokon adtak vizet, szőlőcukrot, sőt volt citrom, banán és paradicsom is. A tizenötödik kilométerhez közeledve azt hittem, rosszul hallok: a speaker azt harsogja, elfogyott a víz, de van kólánk. Mire odaértem, már a pohár is elfogyott, így a markunkból ittuk a meleg, fekete cukros levet. „Sebaj, majd három kilométer múlva pótolom a folyadékot, ott a következő frissítőpont.” – gondoltam, és vonszoltam magam tovább az emelkedőkön. Azonban ott is csalódnom kellett… így magamhoz szólítottam egy darab citromot, és bosszankodtam, hogy nem hoztam a kulacsomat.

Két és fél óra alatt teljesítettem életem hetedik félmaratonját, és megszereztem az eddigi legszebb érmemet. Hygi pedig ott várt engem az árnyékban, és látva meggyötört testemet rögtön ki is szolgált a hűvösen maradt innivalóval. Arra kért csak, hogy hadd szelfizzen egyet a Belső-tó előtt, az érmemmel. Persze, megengedtem neki, és megígértem, hogy nélküle soha többé nem megyek futóversenyre!

Közzétéve:

Mi az a BPA, ftalát meg PVC és miért baj, ha ebből van a kulacsom?

A csapból is ez a szöveg folyik, de érted is, hogy miért baj ez? Olvasd el és megtudod!

 

Ki ne emlékezne a fizika és kémia órák előtti gyomorgörcsre? A nagy kőre, ami a szívünkről esett le, amint éppen elsuhan a tanár keze a naplóban a nevünk felett… (huhh, megúsztuk!)? Valahogy a rettegésen túl nem maradt meg semmi azokból a tanórákból, pedig sokkal később nagy hasznát vettük volna, ha tudjuk, hogy mivel semlegesíthető egy mérgező anyag, ha megissza a gyerek, vagy milyen anyagokat kell messzire elkerülni, ha kisbaba születik egy családban.

Például, megmondom őszintén, nem emlékszem, hogy szó esett volna a jó és a rossz műanyagokról. Magyarán arról, hogy egyes fajtái hasznosak, mert biztonságosan tárolható bennük az élelmiszer, viszont van olyan, amelyből rákkeltő anyagok oldódhatnak ki, így például forró levest nem tárolunk bennük, és gyermekjátékként sem adható a gyerekek kezébe.

Mi micsoda?

Szóval, akkor most, felnőttként és anyaként kell tisztáznunk: a PVC (mely a világ második leggyakrabban használt műanyaga) előállításakor és elégetésekor dioxin szabadulhat fel, ami rákkeltő hatású és hormonzavart okozhat. Élelmiszerekkel érintkezve ftalátok és adipátok válnak ki belőle – egereken végzett kísérletek alapján állítják, hogy ezek az anyagok születési rendellenességet okozhatnak, roncsolják a májat, a vesét, a tüdőt és gátolják a szaporodást. Ugye, ijesztő?

 

 

A polikarbonát anyagokból készült játékokból és tányérokból, kulacsokból pedig BPA oldódhat ki, ha például hosszú ideig tárolsz benne valamit, vagy rendszeresen mosod, súrolod. Ha ilyen eszközökkel veszed körül magad, fennáll a veszélye, hogy megbetegszel, hiszen ezek az anyagok felelősek a rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért (mint például a korai serdülés, kis méretű ivarszervek), elhízásért, meddőségért.

A BPA ugyanúgy viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén, ami a női hormon. Ha túl sok női hormon kerül mondjuk egy férfi szervezetébe, szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy egészen brutális tüneteket okoz.

 • Struktúrális agyi elváltozás
 • Abnormális szexuális viselkedés
 • Prosztata méretének csökkenése
 • Spermiumok számának drasztikus csökkenése

 

Atyaég, most mi tegyek?

 

Nos, mit tegyél most, hogy évtizedekkel később ugyan, de megtudtad, hogy téged és utódaidat is komoly betegségek fenyegetik, ha felelőtlenül vásárolsz tárolóeszközöket vagy játékszereket?

Változtatni kell vásárlási, ételtárolási szokásaidon. Hogy hogyan?

 • Ha mikrózol, válassz kerámia vagy üveg tálakat!
 • Ha tárolsz, nézd meg a műanyag edényen feltüntetett jelzéseket! Ha a tál mikrózható, az még nem azt jelenti, hogy nem oldódnak ki belőle káros anyagok, csak azt, hogy a mikróban nem fog elolvadni!
 • Válassz tárolásra vagy melegítésre a 2-es, 4-es és 5ös számmal jelölt csomagolások, azaz a polietilén és polipropilén alapanyagokról – ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe!
 • Használj újrahasznosítható csomagolásokat, bio textilt, üveget, BPA mentes kulacsot és edényeket! Ezeket egyszer kell beszerezni, megéri figyelni a kiválasztásra, és többet fizetni érte, hiszen az egészséged forog kockán!
 • Gyermekedet is vond be a választásba, használat során is mondd el, miért ezeket az edényeket alkalmazzátok – így ő is tudatos vásárló, felhasználó lehet felnőtt korára!
Közzétéve:

A futó, ha iszik

Hygi penészmentes kulacs

Vigyázz, kész, ivás!

„Mi ez a szütyő nálad?” – cukkoltak futótársaim első félmaratonom előtt. „Hátöö, benne van a telefonom meg a szőlőcukrom.” – védtem meg a hátamra feszített egyszerű kis hasitasit. „Telefon van minden utcasarkon, szőlőcukrot meg adnak a frissítőpontokon!” – kacagott ki végül a kis csapat, majd elindult mindenki a rajtzónájába.

Szégyen vagy nem szégyen: évekig egy kisebb túlélőkészlettel futottam. Csak én tudom, hogy miért volt rá szükségem. Három évtizeden át nem sportoltam. Aztán elkezdtem futni, és bele is szerettem, pedig az anyagcserém akkor még olyan cudar állapotban volt, hogy a vércukrom rendezése – tehát szőlőcukor – nélkül a második kilométeren többször elhánytam magam. Még az első 21 km-es távomra is vinnem kellett a fehér tablettácskákat, mert a második kilométernél ott ólálkodott a róka…

Amúgy meg nem vagyok fura. Mások például el sem tudnának indulni folyadék nélkül. Vagy úgy, hogy előtte nem mentek el pisilni. Nem találkoztam még olyan futóval, akinek ne lett volna valami kis „bogara”.

Ki hogy pótolja a folyadékot?

A vízmániások a legfuribbak. Hiszen ők nem bízva abban, hogy kibírják a kiszemelt távot ivás nélkül, vagy, hogy lesz valahol egy kút, versenyen pedig egy frissítőpont, ők bebiztosítják magukat. Láttam már fél literes PET palackot szorongató futót, de eggyel fifikásabbat is: aki kézre eső, mini súlyzó alakú egyszer használatos ásványvizes üveggel a kezében szaladt. Gondolom, úgy vannak vele, hogy ha teher számukra, vagy elfogy belőle a víz, akkor eldobják… egy környezettudatos futó azonban ilyet soha nem tenne!

Mások két kisebb adag vizet tartanak az erre kialakított övükben. Nos, ez a korábban említett okokból nálam szóba sem jöhetett: ha bármi elszorította a hasamat, hamar jött a rosszullét. Ezekből a kulacskákból is kifogy a víz, de nem eldobhatóak. Főleg túrázók és terepfutók használják ezt a sporteszközt.

A legizgalmasabb számomra a hátizsákba rejtett vizes tasak, melyből egy hosszú-hosszú szívószálon keresztül lehet kiszippantani a tartalmat. Azaz a hátadból iszol. Egy olyan szivárgásmentes tasakot kell elképzelni, mint a vérvételnél látott zacsi, már bocsánat az összehasonlításért. Ezt a nagyszerű találmányt is főleg terepfutók használják, de mondjuk láttam már aszfaltos versenyeken is. Személy szerint ezt tartom a legpraktikusabbnak, hiszen szabadon mozoghat a kéz, nem kell semmit tartani – a hátamon lötyögő víz hangjához és érzetéhez azonban minden bizonnyal hozzá kell szokni…

Én olyan vagyok, mint a szaharai tevekaraván, csak a púpomat nem a hátamon hordom… azaz (sajnos) nagyon jól bírom ivás nélkül (persze, valószínűleg a szervezetem szenved, de ez egy másik cikk témája lehetne…). Nekem egy-egy hosszabb versenyen bőven elég egy fél pohár vizet elkortyolnom, és robogok is tovább.

Most azonban eldöntöttem: inni fogok. Vizet. A dehidratált ember, főleg egy szomjazó futó ugyanis nagy veszélyben van: a keringése összeomolhat, a teljesítménye is romlik, a fájdalomküszöbe is alacsony… Következő versenyemen kipróbálom a Hygi penészmentes kulacs víztartómat, és beiszom magam a célvonalon!

Szurkoljatok!

(Timi anyu)

Közzétéve:

Ne szemétkedjünk egymással!

72.000 tonnányi hulladék. Elképzelhetetlenül soknak tűnik, ugye? Ennyi a Balaton déli régiójának (pontosabban 64 településnek) az éves „termelése”. Egy uniós projektnek köszönhetően ez hamarosan 40%-kal csökkenni fog. A tervezett hulladékgazdálkodási infrastruktúra a régióban legalább 30 éves időtartamra biztosítja majd a lakosság hulladékának szabályszerű, környezetkímélő kezelését és ártalmatlanítását.

Az ilyen hírek kapcsán biztosan te is elgondolkozol: vajon mit számít, számít-e egyáltalán, ha egy ember, vagy egy család környezettudatosan él, megpróbál kevesebb hulladékot termelni?

Segítünk: számít! És nem csak a környezetünknek, de saját lelki békédnek, földi életed minőségének is jót tesz, ha csak annyit használsz a javakból, amennyit feltétlenül muszáj (azaz kicsi az ökológiai lábnyomod)!

Hogyan tudod apró trükkökkel csökkenteni a szeméttermelésedet, illetve a zaj- és levegőszennyezésedet?

 

Íme 10+1 ötlet, mellyel szinte azonnal csökkentheted az ökológiai lábnyomodat.

 

 1. Könyvek halmozása helyett irány a könyvtár! Valljuk be, az otthoni könyvtár roppant szép látvány, és jelzi, hogy a ház lakói olvasott emberek, de sok-sok kötetet egyszer vagy egyszer sem veszek le, miután feltetted a polcra… keress helyi könyvtárat, cserélj téged érdeklő műveket barátaiddal, vagy kutass e-book után a neten!
 1. Ahová csak tudsz, menj biciklivel! Vagy görkorival. Busszal. Gyalog!
 1. A gyermekek játékait cserélgesd másokkal, a régieket áruld ki garázsvásáron, helyi börzén. Készíts listát, mire van szükséged, tedd ki a közösségi oldalra, hátha van olyan ismerősöd, aki fel tud ajánlani egy számodra szükséges dolgot!
 1. Készíts dolgokat kézzel! Olvassz össze a maradék zsírkréta-darabokat, így új rajzeszközt varázsolhatsz az óvodásodnak! Ültess tejfölös pohárba magokat tavasszal, nevelj palántát!
 1. Az ország nagy részén iható a csapvíz! Próbálj meg leszokni a PET palackos üdítőkről, vizekről! Használj hosszú életű kulacsot, pl. Hygi kulacsot, ami nem penészedik be. A PET palacknál már csak a nylon bevásárló szatyor szennyezőbb, ami viszont textil táskával könnyen helyettesíthető.

 

 1. Nyaralásnál keresd a hazai célpontokat. Alföldről a hegyekbe, hegyekből a vízpartra érdemes menni, a lényeg a változatosság, és szerencsére Magyarország bővölködik a természeti kincsekben, csodákban.

 

 1. Gondolkozz nagyban! Sokszor csak rossz szokás, hogy a kis kiszerelésű élelmiszereket, vegyszereket vesszük meg, azt gondolván, hogy úgy olcsóbb. Pedig ez tévedés. A nagyobb kiszerelést otthon könnyen kisebb, környezetbarát tárolókba adagolhatjuk (ételtároló, kulacs, üvegek, stb)! Nagyon sok csomagolóanyagot spórolhatsz meg, ha nem három darab fóliás-tálcás almát vásárolsz, hanem a piacon pakolod meg a kosaradat a gyümölccsel!

 

 1. Zöldíts! Társasházban? Akár ott is! Ha nem élsz kertes házban, és nincs lehetőséged fákat ültetni, vegyél szobanövényeket, virágokat a balkonládába, de ültethetsz paradicsomot is, miért ne? Egy-egy növény sok haszontalanságot fel tud dolgozni, és ráadásul még szép is!

 

 1. Gyűjts esővizet! Ezt bárhol megteheted, a növényeid pedig hálásak lesznek ezért a kis figyelmességért!

 

 1. „Ha valamit az ecet meg a szódabikarbóna nem hoz le, az megérett a kidobásra!” – szokta mondani a szomszéd néni, és van is benne valami! Nem kell mindjárt mindenféle vegyszerrel próbálkozni: mosásra, ablakpucolásra, és számos más háztartási felület tisztítására kifejezetten alkalmas a konyhában fellelhető ecet, citrom és szódabikarbóna kombinációja!

 

+1. Ha nyaralni mész, húzd ki a konnektorokat, nem is gondolnád, mennyit spórolhatsz azzal a néhány mozdulattal!

 

 

A sok kicsi sokra megy elv a környezettudatosságban is érvényes. Egy ember, egy család is tehet az ellen, hogy egy pár olimpiai medencényi szemétkupaccal kevesebb legyen, akár a Balatonon.

És ne feledd: egy-egy szokás kialakításához elég 21 nap…három hét múlva már rutin lesz az a környezetkímélő megoldás, amit ma elkezdesz!

Kezdd el!

Közzétéve:

Ne legyél szenya (csomagolj öko módon)!

csomagolj oko modon

Szenya, szenyó, szendó, rakott kenyér, emeletes kenyér, töltött zsemle, bélelt kenyér. Tovább is van, mondjam még? Nem kell, ugye? Mindenki ismeri az iskolába vagy munkába indulás előtt összedobott hideg ebédet: a szendvicset.

Miért csomagolj öko módon?

Az már más kérdés, hogy kinek mit jelent ennek kivitelezése. Valakinek vajkrém nélkül elképzelhetetlen, másoknak salátalevél vagy sajtszelet nélkül nem az igazi. Akadnak, akik csak egy szelet párizsit dobnak bele, míg olyanok is, akik egy jó tenyérnyi rántott hússal szeretik.

Egy gondos szülő szinte biztos, hogy nem bízza a véletlenre, és kevésbé szereti, ha a büfében kapható fehérlisztes-párizsis olcsó-és-jó (?) megoldást választja a gyermeke. Inkább korán kel, és összeválogatja azokat, amiket a csemete valóban szeret: főtt tojás, sonka, teljes kiőrlésű buciban, uborka vagy paradicsomkarikával, meg egy gondolatnyi majonézzel. Ha még tudatosabban figyel az uzsonna összeállításakor, akkor nem csak az összetevőket, hanem a csomagolást is átgondolja.

Hogyan csomagolj öko módon?

Annyi bizonyos: a külön-külön folpackba vagy műanyagba csomagolt étel a múlté, és valljuk be, a szendvicstől átnedvesedő szalvéta sem éppen trendi – pláne nem guszta. Arról nem is beszélve, hogy egy alsós gyereknek könnyen ki- és a maradékot elcsomagolható megoldás kell, amúgy a táska minden négyzetcentije menthetetlenül morzsás, vajas, és „mindenegyebes” lesz. Ha a könnyen kezelhetőségen felül még környezetbarát, többször felhasználható csomagolást is talál az anya, akkor joggal pályázik a szuperökoanyu címre.

Minden mosható/elmosogatható, bio anyagból készült, vagy újrahasznosítás során létrejött csomagolóanyag megfelelhet a célra. Manapság már rengeteg efféle ételhordó eszközt találhatunk.  A hasznosságon felül még ultracuki vagy megamenő – azaz minden korosztálynak tetsző – megoldásokat is fellelhetünk. Érdemes körülnézni, a kínálat nagy, a felelősség szintén: környezettudatos viselkedésünket gyermekeink is ellesik tőlünk!

Roll’eat | Szendvics – és ételcsomagoló

Meddig használható egy ilyen öko csomagolás?

A Roll’eat csomagolókra 6 évet mondd a spanyol gyártó, de még ha csak 5 év is, már azzal fantasztikus mennyiségű hulladékot nem dobsz be a szemétbe. A legközelebbi cikkben ezt fogom neked kiszámolni.

Közzétéve:

Pelenkázó alátét vagy feltét – Mi a különbség?

pelenkázó alátét peremes oroszlankiraly

Pelenkázó alátét vagy feltét – Mi a különbség?

Az, hogy pelenkázó alátét vagy feltét attól függ, hogy milyen szemszögből beszélsz róla. Ha a bútor szempontjából nézzük, akkor feltét, hiszen a pelenkázó komód FELületére rakod rá, vagyis felül van. Ha a baba szempontjából nézzük, akkor alátét, hiszen a baba ALÁ rakva használod.
 
Nincs különbség, csak a nevében, valójában ugyanarról a termékről van szó.
Olyan műanyag borítású vagy nedvszívó anyagból készült lapos fekvő felület, amin a pelenkázást (öltöztetést, ápolást) végzed.
 

Miért érdemes használni?

 
Két funkciója van,
1. a babádat egy puha, kényelmes felületen ápolhatod, gondozhatod
2. megvédi a bútorodat a szennyeződésektől.
 
Mi úgy használtuk, hogy a pelenkázó komódra raktuk a pelenkázó alátétet és arra raktunk egy textil pelenkát vagy törölközőt. Bár a pelenkázó alátét puha, viszont a felülete, hacsak nem textilborítású, mindig hűvös és idő kell, míg átveszi a baba test melegét. Komfortosabbnak éreztük, hogy volt valami textil a pelenkázón.
 
A babamasszázshoz mindenképpen ajánlatos valamilyen vízzáró réteg, pl. a pelenkázó alátét, mert az olaj átszivárog a törölközőn és foltos lesz tőle bútor vagy az ágy.
 
Méretei nem túl változatosak, mert a gyerekbútorok méreteihez igazodik:
50 x 70 cm
50 x 80 cm (merev hátú)
85 x 72 cm
 
Kialakításuk háromféle:
kétoldalt peremes (ék alakú)
magasított külső rész
teljesen egyenes
 
Felhasználás helye szerint
otthoni használatra
otthonon kívüli használatra (ez általában összehajtható)
 
Illetve megemlítjük még az eldobható változatot, amit csak pelenkázó alátétként találsz meg a boltokban, 1-5-10-12 darabos kiszerelésekben. Ezeket főleg nyilvános helyen való pelenkázáshoz használhatod, ahol a higiéniás feltételeket neked kell megteremtened.
 
Így ismerheted még
pelenkázó lap
pelenkázó matrac
pelenkázó szivacs
pelenkázó alátét
pelenkázó feltét
 
Itt találod a 10 Legszebb pelenkázó alátétet: http://bit.ly/2ohcgfG
 
 
Közzétéve:

Rotho Babydesign Micimackós babatermék érkezett

micimackós babatermék

Micimackós babatermék érkezett, bili, wc szűkítő és fellépő. Rotho Babydesign márka.

Frissen a csomagolásból kiszedve, nézd meg a Micimackós babatermékek klassz színét és mintáját. Ennél több termékre nem lesz szükségetek a szobatisztasághoz vezető úton.

Könnyen üríthető bili, egy mozdulattal leöblíthető WC szűkítő és kényelmes magasságú fellépő. 

 

 

Közzétéve:

Ajándék az ajándéknak – azaz mit vigyünk a babaköszöntő buliba?

Ajándék az ajándéknak – azaz mit vigyünk a babaváró babaköszöntő buliba?

 „Jajj, köszönjük, de tényleg nem kellett volna!” – szabadkozik a legtöbb ember, amikor valakitől ajándékot kap. Az igazság azonban az, hogy ezt csak azok az éltesebb emberek gondolják őszintén, akik már mindent elértek az életben, amit csak akartak, és kezdenek felértékelődni értékes emberi kapcsolataik. A többiek viszont valószínűleg tényleg örülnek egy-egy ajándéknak, főleg, ha az hasznos, és még találó is. Például a legtöbb friss szülő (akinek fogalma sincs, mi is kell valójában egy újszülöttnek) boldogan fogadja, ha hasznos, és egyben esztétikus ajándékot kap tapasztalt barátoktól, szülőktől, kollégáktól.

babavaro babakoszonto

Hazánkban is egyre elterjedtebb a baby shower, az az babaváró babaköszöntő összejövetel, melyet a születendő baba tiszteletére rendeznek, és amelyen elárasztják a leendő szülőket mindenféle babaápolási cuccal. Így ír a baby showerről (magyarul babaköszöntőről) a Wikipedia: „Régebben kizárólag a várandós édesanyának rendezték és csak nők vettek részt benne, mostanában azonban gyakran az apa és más férfiak is jelen vannak. Hagyományosan csak az első gyermek születésekor rendeztek ilyet, de az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy a többi, illetve az örökbe fogadott gyermekek számára is tartanak. Több kisebbségi csoport, például az afro-amerikaiak és az indiánok saját hagyományaikból is beépítenek részleteket az eseménybe. Gyakran rendeznek baby showert zsidók is, bár az ő hagyományaik szerint nem szokás a csecsemőnek bármit is venni a születése előtt.”

 

És, hogy mi is történik egy ilyen eseményen?

„A vendégsereg gyakran kisbabákkal kapcsolatos játékokat játszik, például igyekeznek megtippelni a gyermek nemét vagy a születése napját, megtippelik, mekkora az anyuka hasának kerülete (aki eltalálja, annak lesz legközelebb gyermeke), igyekeznek felismerni bébiételeket az íze alapján. Rendszerint süteményt is felszolgálnak. A szokások szinte családonként változnak: vannak, akik szívesebben rendezik meg a partit a szülés után; páran úgy tartják, balszerencsés a még meg nem született gyermeknek ajándékot adni, megint mások úgy vélik, a gyermek születése családi esemény és nincs szükség nyilvános ünneplésre.”

Egy biztos: ha van nagy felhajtás, ha nincs, a babalátogatáskor nem illik üres kézzel menni. És ha már vinni akarunk valamit, akkor az legyen valóban hasznos. Mi az, amiből szinte sosem elég? Igen, igen, az az! A pelenka! Vannak megrögzött cumiellenesek, sosem tápszerezők, változnak az ízlések a ruházat terén, de egyet biztosan nem tud megspórolni az új édesanya: a tenger sok pelenkát, melyet a gyermeke szobatisztaságáig meg kell vennie!

Erre lehet megoldás a pelenkatorta, mely nem ehető, viszont roppant hasznos: egyhavi pelenkát adhatunk a kiscsaládnak, ráadásul ízléses, humoros formában. A tortát tetszőleges dolgokkal (plüssök, cumik, kiscipők, csörgők) díszíthetjük, és az ajándék mellett garantáltan is derűt viszünk az amúgy is örömmámorban úszó családhoz!

A fenti tortákat a Pelenkatorta Webshop készítette, többek között Rotho Babydesign termékek felhasználásával.

Közzétéve:

Mivan? Mosó tojás? Mosótojás!

mosótojás illatmentes 54 mosás

Ja, az! De igazából nem a mosótojás mos, hanem a mosógép.

Szerintünk azért jó a mosótojás, mert sokat spórolhatsz a mosási költségen, ha olyan mosószert használsz, ami jól mos, kevés kell belőle és környezetbarát. Ezek kímélik a élővilágot, a ruhádat, a mosógépedet és a Világot, de nem kímélik a foltokat.

Őrületesen eltér a megszokottól, ezért persze “furcsa, és ijesztő”, de ne hátrálj meg, tégy egy próbát!

Az ECOEGG európai gyártású mosótojásai kímélik a pénztárcádat és szeretik a mosógépedet. Éppen ezért nem akarnak kárt okozni benne, hanem szeretnék, ha minél tovább “lakhatnának” ugyanabban a mosódobban.

Van annyi változata, mint a hagyományos mosószereknek?

Sokféle kiszerelésben, 2 illatos és 1 illatmentes változatban kapható és van szipi-szupi utántöltője is, ami csak a gyöngyöket tartalmazza, a tojás burkolatát nem. A burkolat önmagában ÉVEKIG bírja a sok ide-oda gurigatást a mosógép dobjában, ugyanis 10 év garanciát a rá a gyártó.

54 darabos: 3 illattal

210 darabos: 3 illattal

720 darabos: 3 illattal

Milyen ruhákhoz jó a mosótojás?

Sok helyen csak a mosható pelenka mellé ajánlják és ezzel nincs semmi gond, hiszen a mosható pelenka a legjobb és legkíméletesebb, valóban vegyszermentes mosóanyagot igényli. Amikor azt írom, hogy vegyszermentes, akkor tulajdonképpen arra gondolok, hogy olyan anyagok oldják ki a szennyeződést a textilből, ami nem ártalmas, ha utána a textil a bőrrel – főleg bababőrrel – érintkezik.

Moshatsz fele fehér ruhát is és színes ruhát is. A színes ruhán nem hagy foltot, tökéletesen kimosódik a ruhákból. A fehér ruhákat nem sárgítja meg (ugyanakkor nem tartalmaz optikai fehérítőt, ami azt a ragyogó fehéres csillogást biztosítja, amit a reklámokban láthatsz).

Miből állnak a golyók?

Turmalin és mosószóda, ami tökéletesen mentes minden kőolaj származéktól, enzimtől, optikai fehérítőtől és foszfáttól. Ezek az összetevők össze vannak préselve golyó alakúra. A turmalin koptatja, csiszolja a golyókat.

Van érzékeny bőrű, vagy ekcémás a családban?

Ekcémás bőrűeknek, érzékeny bőrűeknek erősen ajánlott! (nekik mondjuk a kímélő ápolószerekre pl. tusfürdő, testápoló is gondolniuk kell).

A mosótojás 15, 30, 45 és 60°C mosáshoz ajánlott. Kézi mosáshoz is nyugodtan használhatod.

Mire kell figyeljek?

Az öblítő funkciónál sem szükséges eltávolítani a mosótojást, benne maradhat a mosás végéig.

Nekünk az a tapasztalatunk, hogy az 54 mosás adagja jóval hosszabb ideig tart, mint az 54 mosás. (Mi 4 kisgyerekre és 3 felnőttre mosunk, a mosógép igen gyakran megy, és sok ruhát rakunk a gépbe.

 

Ja és a kedvencem az a kis táblázat, amin be lehet jelölni, hogy hány bevetésen van túl a mosótojás. Alig vártam, hogy egy újabb ikszet rakjak a karikába. 🙂

 
Közzétéve:

Új szerző a blogon, fogadjátok szeretettel és kérdezzetek bizalommal

Timi

Hat évnyi várakozás után érkezett meg hozzájuk a csoda, egy akkor egyéves kisfiú személyében. A gyermek első évét különböző intézményekben töltötte, egyszemélyes figyelem (vagy ha úgy tetszik, anyai ölelések és puszik, kellemes hangok és megszokott illatok) nélkül. Az intézményi lét előnye, hogy a baba egyedül alszik, mindent nagy örömmel megeszik, és roppant alkalmazkodó. A hátrányairól inkább ne beszéljünk. Speciális tapasztalatait Timi örökanya igyekszik egy-két bejegyzésben megosztani veletek, és persze lehet tőle kérdezni is!

 

Vanda

Izgalmas szakmai múltja után egy nem kevésbé izgalmas pályát választott. Maga sem gondolta volna, hogy egyszer így lesz: négy gyermek anyjaként fog lavírozni a feladatok között. Hosszú évek tapasztalata gyűlt össze a gyermekek gondozása kapcsán! Nem tartja magában, ő is megosztja örömeit, gondjait, megoldásait a blogon. Kérdezzétek őt bátran!

Közzétéve:

Minek kell a szoptatós párna?

Bár céges ajándéknak egy szoptatós párna volt a meglepetés, mikor eljöttem szülési szabadságra, akkor még nem tudtam, hogy mire is való igazából és hogy hogyan menti majd meg egyszer az életem.

“Tényleg kell a szoptatós párna? ” – kérdezheted. Íme egy személyes tapasztalat.

A szoptatós párna, amit kaptam hosszú volt és közepesen puha, finom plüss huzattal. Egy sárga, cicás darab, ami a mai napig megvan, igaz egyszer újra kellett már töltenem.

cicacsalád szoptat

Az első gyerekemmel alaposan megszenvedtem a szoptatást, kellő tapasztalat hiányában majd két hétig tartott, mire mindketten rájöttünk a helyes technikára.

Erőből csináltam, mert annyira akartam, hogy egyen a gyerekem, hogy oda se figyeltem arra, hogy én mit csinálok, csak arra figyeltem, hogy a gyerek mit csinál. Utólag talán ebben látom a legnagyobb hibámat. Ugyanis az egyik alkalommal, mikor szoptatáshoz készülődtem, nem tudtam leülni az alacsony ágyra, annyira fájt a hátam.

Mi történik velem?

A hátizom. De nem úgy, mint egy izomláz, hanem amikor beakad, vagy becsípődik valami ott hátul. Égett és fájt. El sem tudtam képzelni, hogy mitől, egészen addig a pillanatig, amíg fel nem próbáltam venni az addig használt szoptatási pozíciót. Ekkor csordultak ki a fájdalom könnycseppjei és azt hittem, hogy kést forgatnak a derekamban. Akkor döbbentem rá, hogy rossz pozícióban szoptatok, és hogy meg fogok nyomorodni.

Most megfigyeltem magam és próbáltam kitalálni, hogy min változtassak. Először is észrevettem, hogy görnyedek, és a lábammal erősen próbálom tartani magamat.  Hozattam egy zsámolyt, ettől szinte azonnal jobb lett, hogy nem kellett a lábammal tartanom magam. Utána éreztem, hogy a karom is feszül. Rájöttem, hogy végig a karomban tartottam a gyereket, hogy enni tudjon. Vagyis teljes erőből tartottam az amúgy is 4 kg-val született bébit.

édesanya szoptat

Ekkor jöttem rá, hogy kell valami a karom alá, ami megemeli a babát úgy, hogy hozzáférjen a cicikhez, és egyben kényelmesen feküdjön. Kértem a nagy szoptatós párnát.

Férjem segített és elrendezte a hátam mögött és elöl is. Ráhelyeztük a kicsit és így mindkét kezem szabaddá vált, sokkal jobban tudtam segíteni a babának, hogy enni tudjon.

Azóta már több gyermeket is szoptattam és mindvégig nagy segítségemre volt a szoptatós párna, kiváltképp a terhesség utolsó két harmadában és a születést követő első pár hónapban.

szoptatos parna

Példa aszimmetrikus szoptatós párnára. Ikervilág Kft. 

Milyen a jó szoptatós párna szerintem?

Tapasztalataim alapján a nagyobb szoptatós párna jobb, mint a kisebb, mert

 • jobban körbe ér és elöl, hátul támaszt
 • duci kismamáknak is ideális
 • a mindenhol túl széles párna nem jó, mert túl nagy és kezelhetetlen, túl sok helyet foglal el.

Az aszimmetrikus szoptatós párna jobb, mert

 • jóval szélesebb helyen tudja megtámasztani a gerincet
 • jóval szélesebb helyen támasztja ki a lábakat, tehát kisebb a nyomás a csípőn
 • jóval szélesebb helye van a babának, ezért biztonsággal használható 4 hónaposnál idősebb babák szoptatásához is, mert nem fog a baba legurulni.
 • iker babák tandem szoptatásához nélkülözhetetlen a széles párna

A csendes töltetű (szilikonizált szál) párna fantasztikus, mert

 • csendes (!), gyakorlatilag hangtalan
 • nem megy össze a töltet
 • nincs szükség utántöltésre
 • antiallergén
 • mosható

Szerintem egy jó szoptatós párna elengedhetetlen, főleg ha első szoptatási “kalandunk” lesz a közeljövőben. Mindenképpen javaslom a beszerzését, mert használatával energiát spórolunk, és az bizony bőven kell majd a “tejkészítéshez”.

És nem csak szoptatott, hanem tápszeres babák szüleinek is. Ilyenkor mindkét szülőt páratlan módon támogathatja a baba etetésében. Plusz támasz és biztos fészek érzése a babának és a szülőknek egyaránt.

Közzétéve:

Mi a közös a THONET székben és a TOP kádban?

Mi a közös a THONET székben és a TOP kádban?

Azon kívül, hogy mind a kettő T betűvel kezdődik…

thonet-szekthonet-szek-kad

Mind a kettő dizájner termék.

Egy műanyag kád hogy lehet dizájner termék? Hiszen az csak egy darab műanyag….- kérdezheted.  A dizájn egy szintézise annak, ahogyan a világot értelmezzük és annak a vágya, hogy azt megváltoztassuk.

Mitől lesz egy termék dizájner termék?

 • művész által tervezett termék
 • vizuális elemek teszik egyedivé és jellegzetessé
 • elegáns vonalak
 • innovatív: új technológiával, új anyagok felhasználásával készül
 • szabdalom védett és regisztrált forma
 • ergonomikus
 • más, nem  a megszokott, nem szabványos
 • egyszerű
 • tiszta forrású alapanyagok
 • exkluzív és értékes

A tökéletes dizájn nem látható, hanem érezhető. 

A TOP kollekció minden termékében megtalálható

 • a 8-as alak

20001_0236_04_TOP furdeto kad mezes vanilia 20002_0236_01_TOP Windeleimer vanilla honey pearl 45 Grad550_mézes vanília fellépő

 • a pontok

20003_0235_02_top-windeleimer-curacao-blue-45-grad-2 20001_0235_04_top-badewanne-curacao-blue-aufsicht_-220003_0235_01-2

 • a fényes és matt felületek váltakozása

20003-0107-top-kindertopf-taupe-pearl_300dpi_96dpi-2 20002-0207-top-windeleimer-taupe-pearl-henkel-hinten_300dpi_96dpi-2 20001-0207-top-badewanne-taupe-pearl-seitenansicht_300dpi_96dpi-2

 

A kivitelezés magas minőségű, és mindig ellenőrzött. 

A Rotho Babydesign aktívan részt vesz ez Európai Bizottság gyermekbiztonsági termékekről szóló szabványának előkészítésében, kialakításában. A Rotho Babydesign elkötelezett a biztonságos gyermekgondozási termékek gyártásában.

 

Egy bababoltos partnerünk megjegyezte a közelmúltban, hogy ez a TOP kád az elmúlt 10 évben semmit sem változott. Hát, valóban nem. A TOP kádak már 10 éve így néznek ki és messze a legnépszerűbb babakádaknak számítanak. Már 10 éve is olyan színvonalat képviseltek, amire a többi kád még most sem képes.

 

Ez nem csak egy babakád, hanem egy Rotho Babydesign babakád. Mindig biztos lehetsz, hogy a legmesszebbmenőkig biztonságos és kényelmes a használata, Neked is és a babádnak is.

 

Rotho Babydesign az ideális babafürdetés szakértője.

 

 

Közzétéve:

Fürdetés a gyerekszobában?

Miért ne? Kuckósabb, melegebb hangulatú, bizalmasabb légkör Neked és a kisbabának is.

És nem csak ez az egyetlen előnye. Az is, hogy a frissen fürdetett, még nedves babával egy lépésnyit kell menned. Na jó, talán egyet vagy maximum kettőt.

Azonnal ott a pelenkázó, a babaápoló termékek, az előre kikészített babaruha.

rotho-babydesign-szoba-01 rotho-babydesign-szoba-02

A babafürdetés mindennapos tevékenység.

Ha a mindennapos babagondozás örömet okoz a szülőknek, akkor azt fogják érezni, hogy mindig a legjobbat adják a kisbabájuknak.

A fürdetés és pelenkázás mindennapos tevékenység egy kisbabás családban, sőt naponta számos alkalommal kerül rá sor. Az ehhez igénybe vett eszközök ezért legyenek tartósak, egyszerűen kezelhetők és vonzóak, hiszen hosszú időn keresztül állandó elemei lesznek a fürdőszobának vagy a gyerekszobának.

Melyik a legbiztonságosabb fürdetési mód?

Az állványos kádban való fürdetés messze a legbiztonságosabb módja a fürdetésnek.  A szülő akadály nélkül hozzáfér a babához, a balesetek száma ezzel számottevően lecsökkenthető. Ugyanakkor megkíméli a szülő gerincét attól, hogy túl mélyre kelljen hajolnia vagy, hogy kényelmetlen pozícióban kelljen tartani a babát az egész fürdetés alatt. Az egyik kéznek szabadon kell maradni, mert a szappanozást és mosdatást az a kéz végzi.

A kád legyen masszív, hiszen a víznek és a babának is van súlya, ami alatt nem szabad, hogy behajoljon vagy megrepedjen a kád. Fontos a mérete is, nem feltétlen a baba méretének szempontjából, hanem hogy elférjen a fürdőszobában vagy a gyerekszobában. A kádat, ha nem állványon használja, csak vízszintes részre helyezze és győződjön meg róla, hogy a kád stabilan áll a felületen és nem fog elmozdulni a fürdetés közben.

A legfontosabb fürdetéssel kapcsolatos tanács…

A gyermeket soha nem szabad egyedül hagyni a fürdetés során!

A kád és az állvány legyen ugyanattól a márkától, gyártótól. Ezek így egészen biztosan összetartoznak és megfelelő biztonsággal használhatóak.

Sokféle kiegészítő is kapható a fürdetéshez, például, babatartó (babaülés), vízhőmérő, mosdató kendő, hajkefe. Jó szolgálatot tesznek ezek az eszközök, főleg az első kisbabás szülőknek nyújtanak megbízható támogatást.

A pelenkázó lapok megvédik a bútort és kényelmes fekvő felületet biztosítanak a kisbabának. Muszáj, hogy ne legyen irritáló vagy vegyileg kezelt a pelenkázó lap, hiszen a kisbaba bőre, sőt a szülők bőre is érintkezik vele.

A Rotho Babydesign az ideális babafürdetés szakértője.  

Egyedülálló módon 5 különböző, saját gyártású kádállványt és 33 saját gyártású babakádat kínál a legkomfortosabb baba fürdetéshez. Kiegészítő termékekkel, megbízható és tartós társ a szobatisztaság végéig.

Nézd meg a kínálatot!