Posted on

A legklasszabb és legszörnyűbb karácsonyok világszerte

A legklasszabb és legszörnyűbb karácsonyok világszerte

A legklasszabb és legszörnyűbb karácsonyok világszerte – és amit érdemes ezekből eltanulnunk vagy kihagynunk!

Karácsony. Ki tudja, mit ünneplünk ilyenkor? Nem, nem a gazdagon megterített asztalt. Nem, nem is a zárva tartó boltokat, sem a hullafáradt anyákat. Hanem Jézus születését, a reményt és a békét, meg a szeretetet. Ezt persze mindenki máshogy értelmezi, sőt, nem csak országonként, hanem régiónkét, családonként, sőt, házanként is eltérnek az ünneplési szokások. (Ezért lehet olyan „jókat” veszekedni decemberben – még egy tucatnyi ember sem tudja összhangba hozni az ajándékozási, dekorálási, étkezési hagyományait.)

Azért nagy vonalakban mégis csak vannak úgymond ország-specifikus szokások: egyik vidám, másik furcsa, de fussunk végig néhányon, hátha van, amit érdemes eltanulnunk – vagy hálát adhatunk, hogy nálunk nincs ilyen szokás.

Spanyolországban például a Télapó hozza az ajándékot, január 6-án pedig a három bölcset várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek. (Te jószagú málnabokor, az kétszer annyi ajándékot, és persze dupla pénzköltést jelent! De jó, hogy nem vagyunk spanyolok!) Ennél már csak a lettek „rosszabbak”: náluk a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek!

Én személy szerint annak is örülök, hogy nem Norvégiában élünk: ott ugyanis a családok körültáncolják a feldíszített fenyőfát, miközben karácsonyi dalokat énekelni. (Most elképzeltem ezt, és nagyon nevetek!) Ja, meg persze az sem rossz, hogy nem Ukrajnában ünneplünk: itt ugyanis a karácsonyfa díszei között megtalálható a műpók és a műpókháló is. Karácsony reggelén pókot találni a karácsonyfán a hiedelem szerint szerencsét jelent.

Libanon és Ausztrália

Libanonban, úgy tűnik, még megvan a karácsony eredeti üzenetére való emlékezés: szép szokás, hogy a családok karácsony előtt egy hónappal gabona magvakat ültetnek, amit december 24-én a karácsonyfa és a karácsonyi barlang (amely Jézus születési helyét jelképezi) köré helyeznek. Csehországban is meghitt lehet az ünnep: a csehek ugyanis úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek. A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével.

Van, ahol nem kell a hóakadályok miatt aggódni, vagy azon pörögni, a kis Szuzi hogy gurul majd el a nagyiig: nem is tudják, milyen szerencsések azok, akik nyáron ünnepelhetik a karácsonyt! Az ausztrálok például a karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak. De nem csodálkoznak azon sem, ha megjelenik a Mikulás: természetesen szörfön! Új-Zélandon pedig a többség a szabadban piknikezik, vagy a tengerpartra megy, és hideg sonkát, valamint jégbe hűtött sört fogyaszt. Madagaszkáron is meleg van ilyenkor, de az utcákat műhó lepi el. (Rafinált, ez nálunk is lehetne így, kiegyeznék vele…)

Az írek és a belgák ilyenkor is adnak a hangulatnak: náluk a karácsony nem (sem) képzelhető el sör, és egyéb alkohol nélkül. (Van az a pillanat, amikor ezt a magyar anyák is szívesen behoznák a karácsonyi hagyományok közé, vagy tévedek?) De a svédek sem maradnak el, ha a bensőséges ünneplésről van szó: szenteste a családi vacsora előtt szaunáznak egyet, majd a vacsora után mindenki egyszerre bontja ki a karácsonyfa alá tett ajándékokat.

A portugálokkal is sokan cserélnének szerintem: ott a karácsonyi ünnep egyetlen napig tart. Indiában pedig (ahol a karácsony annak ellenére hivatalos nemzeti ünnep, hogy a teljes népesség csupán 3 százaléka keresztény) a kisebb településeken fenyőfa híján banán és mangófát díszítenek fel. (Hmmm.)

Nos, a látszat ellenére nekünk, magyaroknak is vannak jó, követendő szokásaink.

Karácsonykor a legtöbb családnál van egy bevett menü (nálunk például nincs ünnep halászlé nélkül, de a rétes, a beigli, a töltött húsok is ott vannak az asztalon), gyújtanak gyertyát vagy feldíszítik a lakást fényekkel, meglátogatják egymást a családtagok, és december 24-én a gyermekek ajándékot kapnak.

Jézus születésének tiszteletére sok helyen Betlehemest adnak elő a kicsik, az idősebbek éjféli misére mennek. Ilyenkor a magyarok is adakozóbbak: sok-sok jótékonysági eseményen vesznek részt, vagy adnak adományokat a náluk rászorultabbak számára. Ennél többet nem is várhatunk egy ünneptől: a legfontosabb a pihenés, egy pici lassítás, egymás megajándékozása – nem feltétlenül drága tárgyakkal, de idővel, jelenléttel, meleg szavakkal.

Posted on

Ezt kell tudnod a csomagolóanyag spórolás kiszámításához

csomagolóanyag spórolás

Mennyi eldobható csomagolóanyagot spórolhatsz meg egyetlen Snack’n’Go ételcsomagolóval?

Én így számolok: csomagolóanyag spórolás kiszámítása

Többet, mint gondolnád. A legnagyobb Snack’n’Go csomagolónk 18 x 18 cm méretű. Ebbe 1 zsemléből készült szendvics vagy két darab kenyérszeletből készült szendvics fér bele. Ez 0,36 méter hosszú alufólia vagy frissentartó fólia csíkot jelent (minden adag szendvicsre számolva).

0,36 x 360 nap = 130 méternyi eldobható csomagolóanyag.

Ez kb. 6,5 tekercs egyszer használatos csomagolóanyagot jelent.

És árban? 6,5 tekercsnyi alufólia kb. 3100 Ft (pl. HEWA 20m-es kiszerelés) 1 évre számolva, míg a Snack’n’Go ételcsomagoló 2.990 Ft egyszeri zöld befektetés és több évig(!) teljesít.

Ha több szendvicset eszel, akkor nyugodtan szorozd meg az adago számával a kidobott csomagolóanyag árát.

Neked is kijön a matek?

Snack’n’Go csomagolókat itt találsz.

Posted on

5+1 levendulás ajándékötlet

5+1 levendulás ajándékötlet

5+1 levendulás ajándékötlet

A levendula legalább annyira megosztó, mint a pacal. Lehet irtózni tőle és lehet imádni, de „csak kedvelni” és „hát, nem is tudom”-ozni nem. Nem vicc: aki nem szereti a „molyirtót”, azt ki lehetne üldözni a világból egy csokor (mit egy csokor, egy szál!) levendulával… aki viszont szereti, az vágyik az illatára, látványára, ízére, enné, inná, kenné…Íme 5+1 levendulás ajándékötlet.

Ezért levendulát csak akkor ajándékozzunk, ha biztosan tudjuk, hogy az illető rajongó! No, de ha ezt tudjuk, még akkor is ezer meg ezer lehetőség közül válogathatunk, hiszen a lila virágot ételektől, italoktól, illatszereken át mindenbe beleteszik!

Jó hír viszont, hogy elég a megajándékozott egy-két tulajdonságát ismernünk. Érzékeny-e a bőre, védi-e a környezetét, szeret-e sütni-főzni, vagy van-e a fürdőszobájában kád, és máris közelebb kerültünk a megoldáshoz.

Ez az 5+1 levendulás ajándékötlet:

 1. Állítsunk össze egy levendulás gasztro csomagot. Vegyünk egy úgynevezett „virágszedő kosarat” (ez később is megmarad, és hasznos lesz egy levendulaaratás alkalmával), béleljük ki natúr színű raffiával és pakoljuk meg isteni levendulás csokival, teákkal (különféle gyógynövényekkel és virágokkal párosítva más-más illatot és ízt ad), kekszekkel. De készíthetünk házi szörpöt, vagy rozét. Egy kis marék lila virágot tegyünk a borba, két nap múlva szűrjük le, mennyei fröccs készülhet belőle. Levendulás pillecukrot vagy kandírozott levendulát is magunk készíthetünk, ha tudjuk, hogy a szerettünk vevő a különlegességekre és a kézzel készült dolgokra. Ha levendulás édességre vágyunk, és magunk akarjuk elkészíteni, ügyeljünk a mennyiségre: ebben is igaz a mondás – a kevesebb több!
 2. A levendulás illatszerek nem csak nőknek, férfiaknak is kiváló ajándék lehet. Próbálkozhatunk fürdőgolyó készítésével, vagy egyszerűbb, ha testradírt kreálunk (ha testre használjuk, dolgozhatunk sóval, ha arcra, akkor barna cukor legyen a radírunk alapja). Ha erre nincs időnk, vagy bátorságunk, vásárolhatunk natúr levendulás termékek közül: a szappantól a samponon át az ajakápolóig.

Minden korosztálynak…

3. Egy kisebb egészségügyi csomaggal is kedveskedhetünk, ha úgy adódik, hogy a szerettünk álmatlansággal, nyugtalansággal vagy éppen valamilyen gyulladással küzd. Egy levendulás szempárna vagy egy kis üveg illóolaj, esetleg egy nyugtató tea meghozza a békés álmokat, egy levendulás tönkölypárna pedig ízületi gyulladásokat csökkent vagy menstruációs görcsöket old.

4. A konyhában otthonosan mozgók biztos örülnek egy levendulás szakácskönyvnek (már két nagyszerű kötet is van a piacon, amelyben nem csak hagyományos recepteket olvashatunk, hanem ételallergiásoknak készült ételek leírását is megtaláljuk), egy adag bio levendulának (melyet kifejezetten sütéshez-főzéshez használhat). Kiváló ötlet a levendulás kötény, bögra, tányér, szalvéta vagy tálca. Ebben az esetben is vegyük figyelembe a megajándékozott ízlését: a levendulás dolgoknak ugyanis nem minden esetben liláknak lenniük, és nem is mindig „tetőtől talpig” virágosak. A minimalizmus hívei számára elég lesz, ha csak utalásszerűen van egy kerámián vagy textilen a szeretett virág.

5. Ha élményt szeretnénk ajándékozni, vegyünk egy szalmakalapot, és rejtsünk el benne egy kupont, melyet a levendulamániás ismerősünk beválthat: egy eldugott kis levendulásban arathat egy nagy csokor virágot. Rendszeresen kertészkedőknek akár beszerezhetünk egy levendulás metszőollót, esetleg egy strapabíró, vízlepergető anyagból készült kerti kötényt. Vagy szervezzünk neki levendulás baracklekvár-főzést, esetleg fizessük be egy ehető virág főzőkurzusra, amely fantasztikus élmény egy virágkedvelőnek, még akkor is, ha nem profi a konyhában. Végül, de nem utolsó sorban emlékezetes lehet egy kertmozis este is, ahol egy érdekes útifilmet vetítünk le egy előre elkészített nagy vászonra – persze, ehhez az estéhez „kötelező elem” egy jeges levendulaszörp, vagy egy lédús gyümölcsdarabokkal díszített és egy csepp levendula sziruppal ízesített limonádé.

A levendula örök.

+1) A levendula örök. Nem csak nyáron adhatunk levendulás ajándékokat, hanem ősszel és télen is. Egy kreatív boltban vásárolható átlátszó műanyag gömbbe öntsünk levendulát (esetleg egy kis rózsaszirommal keverve), kössünk rá szatén szalagot, és máris kész a levendulamezőket idéző karácsonyfadísz. Jó ötlet lehet egy bio szobaillatosító gyertya, amely a nyarat idézi a fogcsikorgató hideg estéken. Egy levendulás kávéval (vagy levendulás sziruppal, esetleg vajas-levendulamézes kenyérrel) pedig a szeretett személy akár minden reggel érezheti magát Provence-ban.

Levendulás termékek a webshopban.

 

Fotó és az 5+1 levendulás ajándékötlet: www.kallavender.hu

Posted on

Advent 2017 – nem személytelenül, hanem szeméttelenül

Advent 2017 – nem személytelenül, hanem szeméttelenül

Advent 2017 – nem személytelenül, hanem szeméttelenül

Közhely, de igaz: a gyerek nem a szép szóból vagy a fenyegetésből ért, hanem a szülői mintából tanulja meg a legtöbbet az életről, az őt körülvevő világról. Legyen szó étkezésről, sportról, a másokkal való kommunikációról, vagy egy ünnep megéléséről, egy biztos: a gyermek úgy fogja érezni, látni, gondolni, és (jaj nekünk!) továbbvinni a dolgokat, ahogyan azt tőlünk eltanulta.

Nekünk, szülőknek különösen nehéz a dolgunk akkor, amikor új családi hagyományokat szeretnénk teremteni, vagy csak egyszerűen tompítani akarjuk a külvilág nyüzsgő, számító, pénzéhes hatásait. Kihívás. Főleg egy-egy ünnep alkalmával. Mert persze könnyű lenne sodródni az árral, mindent megvenni vagy megtenni, amit „szokás”, amit „kell” vagy „illik”. Mégis, némi extra erőfeszítéssel érdemes egy kicsit családiasabbra, egyedibbre, emberire venni a figurát.

A közelgő Advent egyébként is kínálja a lehetőséget az elcsendesedésre, a családi kuckózásokra, a lelki dolgok átadására, a tanításra. Miért ne használhatnánk ki ezt mindezekre egyszerre: taníthatjuk a környezet védelmére, a család fontosságára, az ünnepi készülődésre, és a türelmes várakozásra a gyermeket!

Szervezzünk idén egy családi-élmény alapú, hulladékmentes, ugyanakkor tanító és nevelő Adventet! (Biztos van otthon 24, akár nem egyforma befőttes üveg, amibe nem került a nyáron semmi… átmenetileg szolgálat adventi kalendáriumként, nem igaz? Béleljük ki sütő- vagy szép rizspapírral, és máris megakadályozzuk a meglepi-kukucskálást…)

Íme egy lehetséges variáció az adventi kalendáriumra:

Kezdjük a készülődést egy kis nyugival: nézzünk együtt filmet! Írjunk egy filmcímet egy cetlire, (és persze gondosan szerezzük is be a mozizós estére), és nézzük meg együtt a gyerekekkel. A popcorn készülhet együtt!

Adjunk át „könyvtári meghívót” a csemetének – ezen a napon beiratkozunk a könyvtárba, és elmagyarázzuk, hogy nem szükséges mindig megvennünk a könyveket, jobb, ha kikölcsönözzük őket, hisz az újra felhasználás környezetbarát!

Nem adventi kalendárium az adventi kalendárium édesség és finomság nélkül. A külön-külön csomagolt csokik helyett vegyünk a piacon diót, mogyorót, kesut, vagy aszalt gyümölcsöket. Közben elhangozhat a tanítás is: nézzünk utána a neten, mi hol terem, hogy aszalnak, tartósítanak az emberek, és olvassunk el együtt egy erről szóló írást.

Szervezzünk otthon kuckózós, kreatívkodós, kifestős estét. Nyomtassunk mindenkinek kedvére való színezőt (igen, a felnőtteknek is), és tegyünk be valami komolyzenét, jól fog jönni az elmélyüléshez.

Vegyük elő a termoszt, a bakancsot, és induljunk együtt egy őszi erdei sétára! A minőségi idő nagyon fontos, pláne, ha a szabadban töltjük, szeretteink társaságában. Gyűjthetünk falevelet is, de akár csipkebogyót is, mert a közös hecsedli főzés is nagyon jó program ám! Apropó, erdő, termés, gyűjtögetés. Mondjuk el a gyermeknek, mit szabad és mit tilos tenni egy erdőben (tűzgyújtás, szemetelés, védett állatok és növények gyűjtése)!

A tél beálltakor szinte kihagyhatatlan lélekemelő élmény a kandallóban ropogó tűz bámulása… Ha nincs otthon kandalló vagy kályha, „hívassuk meg” magunkat egy baráthoz, vagy keressünk egy kedves kis csárdát, ahol van a házon belül tűz. Vegyük át egy kicsit részletesebben, hogyan kell tüzet gyújtani, a gyermek biztosan élvezni fogja, ahogy felépítjük a kisebb-nagyobb fadarabokból, gyújtósokból a rakást, majd meggyújtjuk azt!

Rejtsünk el a kalendáriumban egy kottát, amelyet együtt énekelhetünk el, ha pedig valaki hangszeren is játszik a családban, kész is a hangulatos este!

Humorral sok feszültség oldható!

Egy-egy naphoz tehetünk vicceket, vagy fejtörőket, hadd agyaljon vagy kacagjon rajta a csemete!

A karácsony felé haladva fontos, hogy egyre inkább közeledjünk testben és lélekben is egymáshoz, ezért bevethetünk akár egy szépítkezős napot (a lányoknak hajmosással vagy hajfonással, de ezen az estén akár kiválaszthatjuk a karácsonyi ünneplő ruhát is), a fiúknak pedig egy közös focimeccs, vagy birkózós-csikizős játszadozás dukál!

Néha nem árt lajstromba venni, mit szeretünk a másikban, vagy miért vagyunk neki hálásak. Miért ne tarthatnánk egy hála napot így, advent idején? Mások ország-városoznak, mi meg körbeüljük az asztalt, és csupa kedvességet írunk egymásról. Talán máskor nincs idő vagy energia arra, hogy őszintén elmondjuk szeretetteli gondolatainkat egymásnak. No, de az advent éppen erre jó!

A zsúfolt bevásárlóközpontokban szaloncukrot vagy díszeket vásárolni kész rémálom, ráadásul valahogy mindig olyan hektikusra sikerül a végeredmény. Idén csináljuk magunk a mézeskalácsot, a csokit, és a díszeket is. Az adventi kalendárium ezen a napon tartogasson néhány alapvető kelléket, glittereket, kiszúrókat, karácsonyi papírokat… és már kezdődhet is az emlékezetes este!

A karácsonyfa vásárlást ne halogassuk az utolsó pillanatra, legyen az is az adventi elcsendesedés egy kedves eseménye. A díszítés egy új családi hagyomány lehet, érdemes meghitté, emlékezetessé tenni.

Jó készülődést!

Posted on

Kiállítások és programok Pest megyében

Kiállítások és programok Pest megyében

Kiállítások és programok Pest megyében

Ovi, suli, magánóra, túlóra, edzés, szerviz, gázóracsere, bevásárlás. Egy-egy mozgalmas hét után néha azon filózom, hogy hogy élte túl a gyerek, hogy csak minimális minőségi időt töltöttünk együtt?! Egyik rémálmom, hogy már csak fényképről ismer fel, és amikor bekukkant a konyhába, és meglát szétesve, rohangálva, azt hiszi, valami idegen ugrott fel hozzánk.

Persze, sokszor elhatározom: ezek után a hetek után behúzom a kéziféket és egy „lassabb” hétvégével új iramot adok az életnek. Nos, ez nem mindig sikerül, de az biztos, hogy ha mégis összejön, akkor az sokáig emlegetett élmény lesz a gyerekeknek. És, őszintén szólva, nekünk, szülőknek is… hiszen hiába jelent sok szervezést, nekünk akkor is az ő örömük az igazi öröm és feltöltődés. Ezeken a „lassú” hétvégéken egy közeli kirándulóhelyet nézek ki magunknak: egy kiállítást, ami érdekli a gyereket, egy jó helyet, ahol finomat ehetünk, és egy gyerekbarát kávézót, ahol tíz percre szusszanhatunk egyet a férjemmel. (Bevallom, egy kicsit kényszeres vagyok, és amióta gyerekem van, nem sok helyet adok a spontaneitásnak… a család ebből annyit vesz észre, hogy minden patent módjára meg van szervezve, hmm, hát, igen, nincsenek véletlenek…)

Most akkor hová menjünk?

Össze is gyűjtöttem néhány kiállítást, melyet Pest megyében érdemes felkeresni, igyekeztem külön fiús és külön lányos tematikájút is válogatni.

A fiús anyák és apák kedvence lehet a Miniversum, mely hétfőtől vasárnapig 10-18 óráig van nyitva (iskolai szünetekben még tovább, 9-19 óráig) az Andrássy úton, a Krausz palotában, és amely gyakorlatilag egy hatalmas, gyönyörűen kidolgozott és részletgazdag, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg. A terepasztalokon túl van játszóház, és a szülők egy kávézóban ülve várhatják meg izgága csemetéiket. Ha nagyon megtetszett a hely, érdemes itt tartani a gyermek születésnapját is. A hely akadálymentes, kerekesszékkel is megközelíthető.

Műszaki érdeklődésű kisfiúknak érdekes lehet a diósdi Rádió- és Televízió Múzeum, amelyet a Kőbányai úton találunk meg, és hétfő kivételével 10-16 óráig látogatható.

A földrajzi beállítottságú, kalandok iránt érdeklődő fiúkat pedig várja az érdi Magyar Földrajzi Múzeum (nyitva a hétvégén 10-18 óráig, és a belépő konkrétan egy fagyi ára, vagy még kevesebb: felnőtteknek egy százas, gyerekeknek ötven forint, az érdi gyerekek pedig ingyen látogathatják).

A Medveparkon túl…

A zenerajongó fiúknak kihagyhatatlan a ceglédi Dobmúzeum, melyet így ajánl az egyik látogató: „Egy nagyszerű élménnyel lesz gazdagabb, aki meglátogatja Kármán Sándor magángyűjteményét. A gyűjtő maga vezeti vendégeit körbe a ritkaságok között. Minden kiállított dob egy külön történet.” A gyűjteményt a Szabadság tér 5. alatt találjuk.

A hajózásért és az öreg autókért ácsingózó gyermekünket Örkénybe vagy Vácra érdemes elvinnünk: előbbi egy oldtimer kiállítással vár, utóbbi pedig a Tragor Ignác Hajótörténeti Gyűjteménynek ad helyet.

A Gödöllői kastély jó ötlet, ha kislány és kisfiú is van a családban, mert amíg a kislányok gyönyörködhetnek a hercegnőcis lakosztályokban, addig a fiúkat egy mezgazdasági eszköz- és gépmúzeum várja, három állandó kiállítással: A mezőgazdaság eszköz- és gépfejlődéstörténete (itt működő gépek és berendezések láthatóak), Az élelem megszerzésének és termelésének története, és A magyar mezőgazdasági gépgyártás. A szentendrei Skanzen is jó program gyerekekkel, itt fiúk is és lányok is találnak maguknak nézni- és kipróbálnivalót. A veresegyházi Medvepark is hasonló: kisvasút, állatsimogató is várja a gyermekeket és persze a felnőtteket is.

Lányos programnak választhatjuk a Füvészkertet, mely egy csodásan rendben tartott botanikus kert patakokkal, tavakkal, szigettel, aranyhalakkal és pálmaházzal, a nyolcadik kerület mélyén, ahol senki sem számítana rá. Nemrég épült benne egy érdekes kis játszótér is, amit kicsit nagyobb és nyugodtabb gyerekek madárlesként is használhatnak.

Gipszsüti, ehető süti

A Chefparade workshopjain is jól fogják érezni magukat a kislányok: először mindenki megtervezheti és kifestheti a maga süteményét – gipszből. Majd a főzőtéren ugyanezt a süteményt el is készítheti, ki is dekorálhatja – csak össze ne keveredjen a kettő! Jó hír: sem előre bevásárolni, sem takarítani nem kell a helyszínen!

A Láthatatlan Kiállítás egy iskolásnak vagy egy kiskamasznak igazi szórakozás. A negyedóránként induló (látássérültek által) vezetett túrán nem lehet látni semmit. Csak tapintani, szaglászni, hallgatni és persze találgatni, hogy éppen merre járunk: piacon, utcán, egy kávézóban vagy otthon a konyhában… A talpig sötétben teljesen felnyílik a látogató szeme: kiderül, mennyire fontos a látás, milyen sok információt kapunk a szemünkön keresztül!

A fővárosban és környékén talán nincs olyan hely, amelyet ne lehetne a gyermekek számára is izgalmassá és „gyerekbaráttá” tenni (nem csak kiállításokkal, de túrákkal és koncertekkel, rengeteg ingyenes programmal). Szóval, tekintve, hogy évente „csupán” félszáz hétvégét „kell” leszerveznünk és szórakoztatóvá tennünk, ezt akár minimális utiköltséggel, Pest megyében is megtehetjük.

Posted on

Nem „tök”mindegy, mit ünnepelsz!

Nem „tök”mindegy, mit ünnepelsz!

Sokszor egészen elképesztő dolgok lesznek divatosak. Parókák, melyek alatt annyira viszket a fejbőr, hogy az uraságok pálcával vakargatják a fejüket. Fűzők, amelyek úgy elszorítják a lányok derekát, hogy azok ájultan esnek össze – de semmi baj, mert erre az esetre mindig van valakinél repülősó… De divattá lett még a csont sovány modell is, akit kamaszlányok milliói bálványoznak és utánoznak, néha egészen a halálig koplalva. Nemrég pedig bekúszott az életünkbe a Halloween: a szellemek, a sötétség és a félelem ünnepe.

Érdekes, nem? Minden elkövetünk, hogy porontyunk ne féljen a sötétben, ne álmodjon rosszat, nyugi meséket mormolunk neki, miközben szinte kézen fogva vezetjük át Álomországba… aztán jön egy hóbort, egy ünnep, mely gyakorlatilag a félelemkeltés majdnem minden eszközét felvonultatja, és mindenki bekattan. Már az oviban is feketébe öltözős, hatalmas pókokkal meg rémisztő fejekkel dekorált „bulikat” tartanak, a szülők és az óvodapedagógusok pedig lelkesen-kevésbé lelkesen, de áldoznak a Halloween oltárán – pénzt, időt, energiát. Miért ne, olyan jó buli, nem kell mindent annyira komolyan venni!

Nem kell? Hát, akkor nézzük meg, mit is ünnepelünk Halloweenkor, honnan ered ez az ünnep? Egy vélekedés szerint a kelta papok (a druidák) a megfélemlített embereket arra kényszerítették, hogy éjfélkor adjanak nekik feláldozásra egy gyermeket. Az erre kiszemelt család ajtaja elé raktak egy kifúrt és kivilágított tököt. Ha a ház lakói nem teljesítették a kívánságot, gyilkos bosszúra számíthattak. A gyermekáldozatot óriási szalma- vagy rőzsekötegbe kötözve elevenen égették el. (Más leírások szerint ilyenkor csak termény és állatáldozatot mutattak be a druidák, főként macskát.)

A töklámpás eredete

A töklámpás eredete sem éppen egy gyermekbarát történet. Egy ír legenda szerint egy szép napon egy részeges kovácshoz odament az ördög. Jack kérte, hogy még mielőtt elviszi magával a pokolba, másszon fel az ördög egy fára, és hozzon egy almát. Az ördög felmászott a fára, Jack pedig egy keresztet rajzolt a fatörzsre, mert tudta, hogy attól fél az ördög. Az ördög végül megígérte, hogy ha leengedi őt a fáról, gondoskodik róla, hogy a bűnös életű Jack ne kerüljön a pokolba. A kovácsot a halála után azonban sem a menny, sem a pokol nem engedte be. Részeges és bűnös élete miatt a menny kapuja záródott be előtte, a csínytevése miatt pedig az ördög haragudott meg rá. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Így kapott egy örökké izzó tűzcsóvát, melyet egy kivájt takarmányrépa belsejébe tett. Ezt a takarmányrépát váltotta fel Amerikában az ott termő és népszerű nagy, sárga tök, mely azóta is a Halloween egyik legfontosabb jelképe.

Elrabolt gyerekek?

A sátánisták ma is ezt a napot, október 31-ét tartják fő ünnepüknek, és Amerikában úgy tartják, sok eltűnt kisgyermeket a sátánisták rabolnak el okkult praktikájuk gyakorlásához, rituális gyilkosságokhoz. Mások szerint ilyenkor az élők és a halottak közötti határ elvékonyodik, ezért kell rémisztő jelmezekbe öltözve elriasztani a holtakat. Hogy ezt igaznak tartjuk-e vagy sem, jogunk van eldönteni. Az viszont vitathatatlan tény, hogy ez az ünnep régen is és ma is a halál szellemiségéhez kapcsolódott.

A kereszténység elterjedésével a pogány ünnepeket nem tiltották be (gondoljunk csak bele, hogyan is lehetett volna ezt kivitelezni?), inkább megpróbálták keresztény tartalommal megtölteni. Így a pogány halottkultuszról szóló ünnepet a halottakról, a feltámadás reményéről való megemlékezéssel kötötték össze. 835-ben a római katolikus egyház november 1-jét mindenszentek ünnepének nevezte ki. Később az egyház november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánította. A pogány és a keresztény szokások, hiedelmek „elkerülhetetlenül” keveredtek, annak ellenére, hogy a keresztények elvileg nem hisznek a babonákban és a hiedelmekben. A néphit úgy tartotta például, hogy ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért régen a számukra is megterítettek. Kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. Sokfelé úgy tartották, hogy a mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a holtak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. (Ezeknek a biblikus hátterét sehol sem olvasható a Szentírásban, tehát egyértelműen hiedelmek, népi költések, fantáziálások).

Beszélnünk kell róla

Nos, pogány hiedelmek ide, keresztény szokások oda, a gyerekeknek mindenképpen beszélnünk kell a halálról, a félelmekről, az élet végéről. Nem mindegy azonban hogy mikor és hogyan. Ugyanúgy, mint amikor az élet kezdetéről, egy kisbaba foganásáról és születéséről beszélünk: mindig csak annyit, amennyit a gyermek be tud fogadni, amire rákérdez, ami érdekli. A Halloween egy ünnep, melynek szerintünk itthon nincs létjogosultsága, és a gyermekek között sem sok. Rájuk zúdít egy értelmezhetetlen, céltalan (sőt félrevezető) eseménysort, mely megfelelő magyarázat nélkül csupán egy – még csak nem is jó – időtöltés.

Posted on

A kincs – szemnyitogató poszt

Drága kincsem!

Igen, az vagy. Tudom, hogy ez már ciki, mint a suli előtt adott puszi, de akkor is: tudnod kell, hogy nekem te vagy a kincs. Érték, amire vigyázni kell, amiből csak egy van, akit nem csak ma, hanem sok-sok év múlva is szeretni fogok. Akkor majd persze már másmilyen leszel, változol, fejlődsz, de én akkor sem fogok másként érezni irántad. Mert a kincs mindig kincs marad.

Látod, ilyen kincs nekem – és apádnak is, meg majd biztosan neked is – a környezetünk, a természet, amit most magad körül látsz… Érték, amire vigyázunk, amiből csak egy van, és amit nem csak ma, hanem sok év múlva is tisztelni fogunk. Ami mindig másmilyen, de mindig szeretnivaló marad! Mert páratlanul szép, mert hasznos, mert nem érdemeljük meg ugyan, de viszontszeret minket. Az erdő, a tó, még a kis kertünk is, ahol a békákat szoktad lesni. Szeret minket, mert levegőt ad, (tudtad, hogy a zöld levelek nélkül már nem lenne oxigénünk, amit beszippanthatnánk?), mert madarakat és rovarokat rejt és táplál (akik megszabadítanak minket a kártevőktől), mert minden évszakban újabb és újabb színekkel és formákkal vár…

Ha nem vigyázunk erre a kincsre, elveszíthetjük. Ha mosószert öntünk a forrásba, vagy kivágjuk a környék összes fáját, ha műanyagot dobálunk el az erdőben, a természet védekezni fog: a saját maga fenntartására fordítja majd minden idejét és energiáját, és már nem lesz több ereje arra, hogy szeretet adjon nekünk.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy ha eldobsz egy zacskót a focipályán, kihal minden állat és növény a kerületben, ne aggódj! De, tudod, amikor spóroltál arra az új labdára, te magad mondtad, hogy sok kicsi sokra megy, milyen hamar összegyűlt rá a pénzed… Emlékszel, ugye? Nos, ugyanilyen gyorsan gyűlik össze a szemét meg a mérgező víz is, ha mindenki csak egy kicsit tesz is hozzá…

Ha meg akarod őrizni a kincsed, (sőt, akár kamatoztathatod is, mint az okos bankárok a kedvenc mesédben!), akkor sokat kell tanulnod a természetről, az állatokról és növényekről, a lehetőségekről és döntésekről, amelyekkel jobbá, többé teheted ezt a kincset, ami a tiéd is, sőt, a te gyerekeid is örökölni fogják!

Olyan ez, mint egy nagy társasjáték. Emlékszek: a karácsonyra kapott új társasjátéknak is át kellett böngészned a játékszabályait, és csak úgy tudtunk elkezdeni játszani vele… Ugyanígy, ha megtanulod, milyen „játékszabályok” szerint működik a körülötted élő, mozgó világ, tudni fogod, hogyan vigyázz rá, vagy hogyan tedd még szebbé, jobbá. Ennek a társasjátéknak az a lényege, hogy kitartó és okos legyél, cserébe megnyerheted a legnagyobb kincset, amit kaphatsz: állatoktól nyüzsgő, virágoktól tarka, jó levegőjű erdőt és mezőt, gazdagon termő kertet. Egy sün befogadása, egy madáretető megtömése, a faültetés, amit tavaly csináltál a papával, vagy az, hogy apa kérésére kiviszed a maradékot vagy a levágott füvet a komposztba, mind-mind egy kis okos lépés ebben a komoly játékban. Talán nem is tudod, de már azzal sokat teszel, ha bringával vagy gyalog mész a suliba (ezért megyek én is busszal, a nagyihoz pedig ezért utazunk a suliszünetekben vonattal)! Ugye, hogy nem tudtad, hogy ilyen mindennapos dolgokkal is segítesz, hogy a kincs sokáig kincs maradjon?

A múltkor olvastuk a másik kedvenc mesédben, hogy a kincs sokak számára csak egy ostoba kitaláció… ők aztán ki is nevetik a kincsvadászatra indulókat, térképet rajzolgatókat. Sőt, sokszor megpróbálják megakadályozni, hogy sikerrel járjanak mindazok, akik a kincs keresésére indulnak. Emlékszel? Nos, képzeld el, hogy a való életben is lesznek olyanok, akik kinevetnek majd azért, mert te figyelsz a környezetedre – „ugyan, mi lesz, ha elégetünk egy adag szemetet vagy minden nap veszünk egy műanyag csomagolású ételt vagy italt” – ezt mondják majd legyintve. De hidd el: a kincs létezik! Érdemes elindulni a keresésére, a megőrzésére.

Mert a kincs mindig kincs marad.

Posted on

Tapas-talat – a legmenőbb spanyol helyek, nem csak a fővárosban

A magyar nők szépek. Nyilván nem mindegyik. Az olaszok hangosan beszélnek és hevesen gesztikulálnak. Természetesen nem az összes. De ne tagadjuk: szeretjük a sztereotípiákat. Mert meggyőződésünk, hogy csak kialakult valahogy az a kép egy nemzetről, nem? Van abban igazság, hogy a svédek hidegek, a spanyolok meg forróvérűek… mert, ha azt mondom, spanyol, még a szívem is hevesebben dobog, az tény.

Az első, amit lelki szemeim előtt látok, egy sötét hajú nő, amint éppen forró táncot lejt, hatalmas mosollyal. Aztán persze biztos van közöttük olyan is, akinek nincs vadító hajtengere, nem venne fel pirosat soha, és a táncparkettet inkább gyújtósnak használná.

 

Ezeken a dolgokon töprengtem, amikor spanyol éttermek – na jó, stílusosabban: bárok, táncos helyszínek – után kutattam (minden évben felfedezek magamnak egy-egy népet, megkóstolom ételeiket, olvasok róluk…). Felfedező túrám végén arra jöttem rá, hogy… na, de ezt majd később.

 

Vicky Barcelona. Azon csodálkoztam, hogy az ajtóban nem kértek útlevelet. Belépve egy teljesen új világ fogadott – félre bú, jöhet a risza-risza, a kellemes ízek, a jó italok, és bármi, ami még öt perce aggasztott, az kint maradt a VII. kerületi Dob utca kövén. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem nagyon fontosak a látogatói vélemények. Ezért ezt is elolvastam, mielőtt ellátogattam a Vicky Barcelonába. „Gondoltam, a barátaimmal betértünk erre a fantasztikus helyre. Fergeteges hangulat, kellemes környezet, finom ételek, csinos lányok. Rendkívüli estét okoztatok nekünk – először, de biztos nem utoljára!” Hmm, ígéretesnek tűnt. És hasonló véleménnyel tértem haza én is. (Még arra is gondoltam, hogy megtanulok táncolni… de ezt hamar kivertem a fejemből!)

La Nube. Családi kávézó és tapas bár. Isteni kávé, ami cukor nélkül iható, és finom! Spanyol-magyar házaspár és jófej munkatársak, befogadóak, tehát kutyával is érkezhetsz. A lilahagymás-juhsajtos tapast ki ne hagyd, mert megbánod. Tényleg.

Padron. Azt írják: „Rövid idő alatt a törzshelyünkké vált a Padron, nem is kérdéses, a legjobb tapas bár az országban.” Nem semmi elismerés. No, hát akkor indulhatunk is. Na, de a Horánszky utcába, a VIII. kerületbe? Elég bizarr. Hát, valóban nem hozza a klasszikus spanyol hangulatot, na de a látvány miatt azért nem fordulnék ki feltétlenül egy étteremből… Maradtam. Nem bántam meg: a kiszolgálás szuper, az ételkínálatból maximális hozzáértéssel segítettek kiválasztani az ízlésemnek legmegfelelőbbet… Itt fogalmaztam meg magamnak: meg kéne tanulni spanyolul!

Andalgo Deli. Édes kis hely a Madách téren. Egy csepp Spanyolország. Csemegeáru, borbár és kávézó mindazoknak, akik fel akarnak töltődni a dübörgő, büdös-zajos fővárosban.

Tio. Persze, nem csak Budapesten kóstolhatunk bele az ibériai gasztronómia különlegességeibe, hanem például Győr szívében is. Hát, azt kell mondanom, a tulajok semmit sem bíztak a véletlenre. A Tio egy igazi mediterrán hangulatú, 60 fő befogadására alkalmas étterem, melyhez panzió és mesebeli kert is tartozik. A panzió öt, egy- és kétágyas szobával, szobánként külön fürdőszobával várja a vendégeket.

Vitrin Kávézó és Sörkert. Szegeden, a Dóm közelében. Hát hol máshol lenne teljesen környezetbe illő egy kiülős , lazulós, spanyolos hely, mint a napfény városában, Szegeden? A design inkább modern, de a fákkal övezett terasz kifejezetten hívogató egy nyáresti beszélgetéshez vagy egy ismerkedős randihoz. A hely nem csak spanyol, de olasz és magyaros ízvilágú ételeket és italokat is kínál.

Zalaco Bisztró. Zalaegerszegen, a Mária Magdolna templom tőszomszédságában bújt meg ez a kellemes hely. Nagyot merítettek a tulajok, mert a magyar és spanyol ízek mellett amerikai specialitásokat is megtalálunk az étlapon. Tehát lepényeket meg hamburgereket is. Nem baj, mert így is jó véleményeket kapott az oda ellátogatóktól. „Kellemes hely Zalaegerszeg szívében. A kiszolgálás mindig udvarias. Az ételek kiválóak. Mindegy, hogy levesekről, főtt ételekről, pizzáról vagy lepényekről gondolkodunk, mindegyik jó választás. A süteményeket külön kell említeni, mivel ritkaság számba megy az ízük és minőségük.” Jól hangzik, ugye?

Palapa. Szentendrén kevés utcáról vagy épületről lehetne elmondani, hogy nem hangulatos, bájos, mediterrán, és hívogató. Szóval, ha azt írom, ez a borostyántól roskadó, jó zenét árasztó kis hely „hangulatos”, végül is semmi különlegeset nem mondtam. Szóval nincs más hátra: ide el kell látogatni. Én személy szerint bőrönddel mentem volna már az előzetes „csekkolás” után is – maradnék egy hétre, mondjuk… Kinézetre mondjuk főleg mexikói vonal, de ezzel sincs semmi baj, a lényeg a pezsgő, otthonos, derűs légkör és pikáns ízek. Hatalmas adagokat adnak, szóval, vendégszeretetből nincs hiány, ráadásul az ételek és italok minősége is kiváló!

…ott tartottam, hogy sztereotípiák. Nos, lehet, hogy a spanyolok nem forróvérűek, táncoslábúak, napsütötték általánosságban, de azt a kis gaszto-túrám végén bizton állíthatom, hogy pazar nemzeti ételeket készítenek, italaik vendégmarasztalóak, és éttermeik derűt árasztanak. Aztán lehet, hogy ez is csak egy sztereotípia. De a legjobb fajta.

Posted on

Amikre nem vonatkozik a 30 napos garancia

Az elállási jog azt a célt szolgálja, hogy az árut megnézhesse és kipróbálhassa a vásárló, mint ahogy erre az offline üzletekben is megteremtik a lehetőséget. Egy ruhadarab vásárlását tekintve például felpróbálhatja a terméket a vevő, de nem hordhatja. Az áru használatból adódó értékcsökkenéséért a vásárló a felelős.

 

Cég nem fogyasztó

Egy használt babaholmikat értékesítő webshopnak visszaküldik elállási időn belül a ruhát, mert az nem passzol a babára. Ezzel így nem is lenne probléma, de az apuka cégére kértek számlát, tehát a vásárló nem természetes személy.

A polgári törvénykönyv alapján csak a természetes személyek minősülnek fogyasztóknak, a cégek nem.

Nem vonatkozik mindenre az elállási jog

Vannak olyan termékek és szolgáltatások, amelyek esetén nem illeti meg a fogyasztókat az elállási jog, vagy elveszítik azt a termék kibontásával.

 • Egészségvédelmi vagy higiéniai okokból felbontás után nem küldhetők vissza bizonyos zárt csomagolású termékek (például fogkefe, alsónemű, pelenka).
 • Romlandó, vagy minőségét rövid ideig megőrző termékeknél sincs 14 napos elállási jog (például romlandó élelmiszerek).
 • Zárt csomagolású hang-, képfelvétel és számítógépes szoftver vásárlásánál sincs elállási jog, hiszen így lemásolhatná, majd visszaküldhetné a terméket a vevő.
 • Személyre szabott, egyedi termékeknél sincs elállási jog (például gravírozás, fotónyomtatás).

Amiről gyakran megfeledkeznek a vásárlók

 1. Elállás esetén a fogyasztónak visszajár a vételár és az eredeti kiszállítás díja, de a termék visszaküldésének költségét ő viseli.
 2. A teljes kiszállítási díj csak akkor jár vissza a vásárlónak elállás esetén, ha a szokásos fuvarozási módot választotta. Csak az alap szállítási díj jár neki vissza akkor is, ha például a költségesebb gyorsfutárt választotta.
 3. Egyértelműen kell jelezni az elállási szándékot, ha a vásárló nem veszi át a csomagot, vagy mindenféle jelzés nélkül visszaküldi a terméket, az pusztán ráutaló magatartás, és nem jogszerűen gyakorolt elállási jog, így továbbra is fennáll a szerződés. Fontos, hogy a vásárlónak kell bizonyítania, hogy az elállási nyilatkozatot megtette.

Bővebben: http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20160311-trukkos-fogyasztoi-visszaelesek.html

 

 

 

Posted on

HUGGIES Klub Hírlevél március

huggies klub logo

Kedves Édesanya, Édesapa!

Ugye tudtad, hogy a 2,5 – 3 éves kor körül gyermekek elkezdenek érdeklődni a szobatisztaság iránt? Fontos a zökkenőmentes és minél gördülékenyebb átállás, mert így a gyerekek nem tapasztalnak semmilyen negatívumot és könnyebben engedik el a “kisdolgot és a nagydolgot”.

Hogy elősegítsd a gyereked leszokását, válaszd a Huggies PullUps bugyipelenkákat, mert

• – trendi és klassz minták (olyan szép, hogy mindenki kis bugyinak gondolja)
• – használata biztonságos, a beépített indikátor jelző pontosan mutatja, hogy mikor kell kicserélni
• – kényelmes, gumis comb és derékrész, visszazárható tépőzár csík mindkét oldalon. Ezáltal állva is feladható, illetve a gyermek is könnyen fel-le tudja venni.
• – Hatékonyan irányíthatod, terelheted gyermekedet a szobatisztaság felé.

Reméljük, hogy a mintaterméket már sikerült kipróbálni és elnyerte a gyermeked és a Te tetszésedet is!

Ha így van, akkor vásárolni az alábbi helyeken tudsz:

 

 

vatera

 

Posted on

Vigyázzatok ez elemekkel!

Több hír is olvashattatok a héten (legalábbis az FB-n), miszerint kisgyermekek halálát okozták gombelemek. Nem Magyarországon, hanem a világ több más pontján. Karácsonyra biztosan sok kisgyermek kapott elemes játékokat, és talán már most van olyan, ami annyira sokat volt használatban, hogy elemcserére szorul.

A gombelem (és bármilyen kisméretű elem) azért veszélyes, mert csillog és igen vonzó a kisgyermekeknek, főleg olyanoknak, akik még mindent szeretnek a szájukba venni, nyalogatni. A gombelemet igen könnyű lenyelni (nem, nem próbáltuk, de gondoljuk), de megakadhat a torokban. A nyál vagy gyomornedv pedig reakcióba lép a gombbal, elkezdi szétmarni az elemet, a felszabaduló vegyi anyagok pedig végzetesek.

A tünetek kezdetben egyszerű rosszullétre, diszkomfortra utalnak, és eszünkbe se jut, hogy nagyobb baj is lehet.

Kérlek, hogy fokozottan ügyeljetek az elemek cseréjénél, miszerint

 • mind a használt, mind az új elemet tartsátok a gyermekek elől elzárt/lezárt/eldugott/ nem hozzáférhető helyen
 • bizonyosodjatok meg róla, hogy az elemtartót megfelelően helyeztétek vissza és a fedél úgy van rögzítve, hogy azt a kicsi semmiképpen sem tudja kinyitni/kipiszkálni/feltörni.
 • a használt elemet mihamarabb adjátok le egy hulladékgyűjtőbe (elég sok helyen vannak ilyenek kihelyezve, boltokban, rendelőintézetekben)

button-battery-600x461