Posted on

A szeméthegyen is túl, ott, ahol az ökomami túr…

A szeméthegyen is túl

A szeméthegyen is túl, ott, ahol az ökomami túr…

Minden a tavaly őszi ablakpucolással kezdődött. Valahogy akkor lett elegem abból, hogy nem tudom csíkmentesen letakarítani az ablakokat, ezért elhatároztam, hogy utánajárok, mi lehet A Titok. Igen, nagy A-val és nagy T-vel. Elmentem egy szupermarketbe, vettem egy szarvasbőrt meg egy autós ablaklehúzót (vagy bárhogy is hívják azt a fantasztikus eszközt, amelynek feltalálóját azóta is áldom). Majd végignéztem az ablakmosó folyadékokat, hogy kiválasszam a legjobbat – ha kell, a legdrágábbat, mit bánom én. Nos, a következő percek történései örökre megmaradtak bennem. Minden egyes flakon cimkéjét elolvastam, és nem hittem a szememnek: a háromszáz forintos és a háromszor annyiba kerülő is ugyanazt a három összetevőt tartalmazta.

Az még külön felbosszantott, hogy mindegyik ugyanolyan kiszerelésű volt – ilyenkor irigylem a férfiak egyszerű, logikus, gazdaságos észjárását, meg az ötliteres ablakmosó folyadékaikat, ami valahogy tökéletesen tisztára mossa a szélvédőt. Nos, ez volt az a pont, amikor elhatároztam: minden háztartási hulladékot megpróbálok minimalizálni azzal, hogy a lehető legnagyobb kiszerelésben vásárolom meg.

Persze, azzal még nem leszek ökomami, hogy az egyébként környezetszennyező, tehát nem lebomló vegyszereket nagy tartályokban veszem meg. De tettem egy lépést a háztartás szemét csökkentésére. (És nyitott vagyok arra, hogy a tiszta-csíkmentes ablak érdekében kipróbáljak teljesen természetes lemosókat is – elő a citrommal meg az ecettel!) Azóta a kamrában hegyekben áll a wc papír, a fürdőszoba zárható szekrényében pedig a vegyszer-arzenált tartom. A drogériákat, szupermarketeket pedig messze elkerülöm, és új beszerzési források után néztem.

Cél a nagyobb kiszerelés?

A műanyag flakonokat kis üveg tartókra cseréltem, és ezekbe porciózom ki az egyszerre megvásárolt, ötliteres folyadékokat.

A másik nagy felismerésem, hogy a vegyszereken túl az élelmiszerek csomagolásából képződött hulladékot is hatékonyan tudom redukálni azzal, ha nagy kiszerelésű dolgokat teszek a kosárba. Nyilván, ez nem újdonság, hiszen eddig is elképzelhetetlen volt, hogy egyesével csomagolt sajt snack-eket, vagy öt darab virslit vásároljak, esetleg külön csomagolt almákat válasszak. Most azonban tudatosan keresem a piacon elérhető zöldségeket-gyümölcsöket, kimérős magvakat, nagy zacskós tésztákat. Kis lépések, tudom. De legalább mozdulunk valamerre, nem igaz?

Idén karácsonykor kiapasztom a harmadik nagy szemétforrást, a csomagolópapír-tengert. Hogy a meglepetés izgalma mégis megmaradjon, mindenkinek egyetlen nagy zsákja lesz (újrapapírból, vagy textilből, mint a Mikulásé, igen), abban találja meg az összes ajándékát. Egy a lényeg: csomagolópapírt idén nem is veszünk, hogy nehogy mégis elcsábuljunk, és szenteste előtt minden kis dobozt külön bevonjunk olyan papírral, amelyet pár óra múlva apróra szaggatva kidobunk a kukába.

Persze, vannak további terveim is, hiszen, mint mondtam, ott, annál az őszi élménynél valami „bekattant”. Most átmenetileg elégedett vagyok azzal, hogy elindítottam egy folyamatot, egy törekvést, azért, hogy a házunk (mely egyébként egy környezettudatosan felépített otthon) minél kevesebb szemetet termeljen. De rettegj, szeméthegy, én addig nem nyugszom, amíg a lehető legkisebb dombbá nem simítalak!

Posted on

Ez nektek bababarát?

Ez nektek bababarát?

Majd én segítek, hogy tényleg az legyen!

November elején a Balatonnál töltöttem egy wellness hétvégét a közel háromévesemmel. Nyilván felvetődik a kérdés, hogy miért tesz ilyet az ember lánya, ha tudja, hogy tombol a dackorszak. Jó, hát nem tudom megmagyarázni, jó ötletnek tűnt, és készpassz.

Horror rémálom lett belőle, pedig a panoráma, az ételek és az idő is szuper volt. Kínomban már csak mosolyogtam, (meg persze kedvesen odaintettem az engem… ööö ja, nem, a fetrengő fiamat bámuló férfikompániának), és listát készítettem azokról a dolgokról, amelyek szerintem bababaráttá tesznek egy hotelt.

Ne mondja senki, hogy nagyigényű vagyok, és azt sem, hogy minek megyek nyaralni kisgyerekkel, csak nevessetek velem…

Szoba felszereltsége. Bármi jó lehet, ami törhetetlen, vízhatlan, mosható, egyetlen darabból áll, és – ha ennek ellenre mégis sikerül tönkrevágni, – olcsón és könnyen beszerezhető.

Szoba elhelyezkedése. Legfelső szint. Vagy bármelyik eldugott sarok, ahol a madár se jár, a takarítónő is csak minden másnap, a megvető tekintetű okos emberekről (vagy akik több, mint 30 éve nem láttak hároméves gyereket) már ne is beszéljünk. A potenciális bulikák helyszínétől is jobb minél távolabb tenni a gyerekeseket, no nem azért, hogy a kisded békében aludhasson, hanem azért, hogy a harsányan kacagók hallatán a szülőpáros ne sárguljon az irigységtől.

Ajtózár. Bármi, amit el lehet dugni vagy be lehet kapni, az eltűnik és rágott lesz. Sem a kulcs, sem a kártya nem gyermekbarát. Ha ráadásul egy van belőle, akkor… a második estére már garantáltan egy sincs belőle. Célszerű az ajtózárat is bomba- és gyermekbiztosra gyártani. Bármit is jelentsen ez.

Minibár. Zárható. Vagy üres. Ha ez túl nagy kérés, akkor legalább legyen ingyen rövidital bekészítés feszült anyáknak. Viccen kívül.

Tévé. Lehetőleg magasan a falra szerelve. Csak gyerekcsatornákkal, törhetetlen, vízálló (nyál-álló) távirányítóval.

Babaágy. Értem én, hogy egy mobil utazóágy fillérekbe kerül a svéd bútorboltban, de egy kétéves ezt a fekvőalkalmatosságot már kevésbé tolerálja. Helyette befoglalja a nagyágyat, ami ezért nem árt, ha alacsony, és hatalmas.

Szórakozás és étkezés

Babamedence. Alap. Csúszásgátló gumiszőnyeggel a szélein, vagy ha ez nem megoldható, akkor állandó orvosi ügyeletessel. A wellness recepciójáról kikérhető felfújhatós bizbaszokkal és egyéb törhetetlen műanyag vackokkal – hogy a szülőnek ne kelljen elhoznia, vagy ha már megtette, a szobából lehoznia ezeket.

Játszószoba. Rendszeresen fertőtlenített játékokkal, téphetetlen könyvekkel, nagyobbaknak csocsóval. Ha a felszereltség nem megoldható, akkor elég, ha az egész kuckó hangszigetelt és gumifalú.

Gyerekmenü. A svédasztal a legjobb megoldás. Csak minden nap legyen rizs, üres tészta, a natúrnál is natúrabb hús, és szobahőn tartott mentes víz. Az asztalon ne legyen terítő, üvegpoharak, kések. Az asztalt nem árt egy paravánnal eltakarni ööömm… az éttermen belüli nagyobb térre helyezni – olyan embert ugyanis még nem láttam, aki ne hasalt volna el az etetőszék lábában…

Játszótér. Alapberuházás a felnőtt vendégek elégedettségének eléréséhez. Gumiszőnyeggel, homokozóval, hintával, nem túl veszélyes mászócuccokkal, mindezt valami üvegfalú kávézó tőszomszédságában, ahol anya meg apa lepihenhet – most őszintén, ki látott már játszótereket örömmel látogató nagykorúakat?

Pelenkázó. Kényelmes székkel a szoptatáshoz, egy mikró a tápszer melegítéséhez, a helységen belüli wc-vel. Ha túlzó a váradalom, akkor egy kedves, megbízható, türelmes hotel alkalmazott is megteszi, aki képes megakadályozni a poronty helyváltoztatását az alatt a húsz másodperc alatt, amíg anya pisil, betétet cserél, megnézi magát a tükörben, és egy mélyet sóhajt.

Shop. Ahogy a latin mondás is tartja: Elfelejtem, tehát vagyok. (Vagy nem így van?) Lássuk be, mindig van valami, amit elfelejtünk bepakolni, vagy éppen kifogy a készlet. Ezért nem árt, ha alapvető babaápolási cuccokat is lehet venni a helyi kis üzletben (pelenka, popsitörlő, néhány bébiétel fajta…)

Egy generációval idősebb nőrokonaim szerint könnyen orvosolható a problémám: ők sem mentek sehova a gyerekekkel, hát én is maradjak otthon, ki fogom bírni. Ami amúgy kétségtelen. Mégis, nem hiszem, hogy egy évtizeden át hiányolnom kellene a magyar tenger, a hegyek, vagy éppen az alföldi táj szépségeit. Útra kelek hát, ha másért nem, hát azért, hogy felkutassam hazánk valóban gyermekbarát hotelét.

 

Posted on

Advent 2017 – nem személytelenül, hanem szeméttelenül

Advent 2017 – nem személytelenül, hanem szeméttelenül

Advent 2017 – nem személytelenül, hanem szeméttelenül

Közhely, de igaz: a gyerek nem a szép szóból vagy a fenyegetésből ért, hanem a szülői mintából tanulja meg a legtöbbet az életről, az őt körülvevő világról. Legyen szó étkezésről, sportról, a másokkal való kommunikációról, vagy egy ünnep megéléséről, egy biztos: a gyermek úgy fogja érezni, látni, gondolni, és (jaj nekünk!) továbbvinni a dolgokat, ahogyan azt tőlünk eltanulta.

Nekünk, szülőknek különösen nehéz a dolgunk akkor, amikor új családi hagyományokat szeretnénk teremteni, vagy csak egyszerűen tompítani akarjuk a külvilág nyüzsgő, számító, pénzéhes hatásait. Kihívás. Főleg egy-egy ünnep alkalmával. Mert persze könnyű lenne sodródni az árral, mindent megvenni vagy megtenni, amit „szokás”, amit „kell” vagy „illik”. Mégis, némi extra erőfeszítéssel érdemes egy kicsit családiasabbra, egyedibbre, emberire venni a figurát.

A közelgő Advent egyébként is kínálja a lehetőséget az elcsendesedésre, a családi kuckózásokra, a lelki dolgok átadására, a tanításra. Miért ne használhatnánk ki ezt mindezekre egyszerre: taníthatjuk a környezet védelmére, a család fontosságára, az ünnepi készülődésre, és a türelmes várakozásra a gyermeket!

Szervezzünk idén egy családi-élmény alapú, hulladékmentes, ugyanakkor tanító és nevelő Adventet! (Biztos van otthon 24, akár nem egyforma befőttes üveg, amibe nem került a nyáron semmi… átmenetileg szolgálat adventi kalendáriumként, nem igaz? Béleljük ki sütő- vagy szép rizspapírral, és máris megakadályozzuk a meglepi-kukucskálást…)

Íme egy lehetséges variáció az adventi kalendáriumra:

Kezdjük a készülődést egy kis nyugival: nézzünk együtt filmet! Írjunk egy filmcímet egy cetlire, (és persze gondosan szerezzük is be a mozizós estére), és nézzük meg együtt a gyerekekkel. A popcorn készülhet együtt!

Adjunk át „könyvtári meghívót” a csemetének – ezen a napon beiratkozunk a könyvtárba, és elmagyarázzuk, hogy nem szükséges mindig megvennünk a könyveket, jobb, ha kikölcsönözzük őket, hisz az újra felhasználás környezetbarát!

Nem adventi kalendárium az adventi kalendárium édesség és finomság nélkül. A külön-külön csomagolt csokik helyett vegyünk a piacon diót, mogyorót, kesut, vagy aszalt gyümölcsöket. Közben elhangozhat a tanítás is: nézzünk utána a neten, mi hol terem, hogy aszalnak, tartósítanak az emberek, és olvassunk el együtt egy erről szóló írást.

Szervezzünk otthon kuckózós, kreatívkodós, kifestős estét. Nyomtassunk mindenkinek kedvére való színezőt (igen, a felnőtteknek is), és tegyünk be valami komolyzenét, jól fog jönni az elmélyüléshez.

Vegyük elő a termoszt, a bakancsot, és induljunk együtt egy őszi erdei sétára! A minőségi idő nagyon fontos, pláne, ha a szabadban töltjük, szeretteink társaságában. Gyűjthetünk falevelet is, de akár csipkebogyót is, mert a közös hecsedli főzés is nagyon jó program ám! Apropó, erdő, termés, gyűjtögetés. Mondjuk el a gyermeknek, mit szabad és mit tilos tenni egy erdőben (tűzgyújtás, szemetelés, védett állatok és növények gyűjtése)!

A tél beálltakor szinte kihagyhatatlan lélekemelő élmény a kandallóban ropogó tűz bámulása… Ha nincs otthon kandalló vagy kályha, „hívassuk meg” magunkat egy baráthoz, vagy keressünk egy kedves kis csárdát, ahol van a házon belül tűz. Vegyük át egy kicsit részletesebben, hogyan kell tüzet gyújtani, a gyermek biztosan élvezni fogja, ahogy felépítjük a kisebb-nagyobb fadarabokból, gyújtósokból a rakást, majd meggyújtjuk azt!

Rejtsünk el a kalendáriumban egy kottát, amelyet együtt énekelhetünk el, ha pedig valaki hangszeren is játszik a családban, kész is a hangulatos este!

Humorral sok feszültség oldható!

Egy-egy naphoz tehetünk vicceket, vagy fejtörőket, hadd agyaljon vagy kacagjon rajta a csemete!

A karácsony felé haladva fontos, hogy egyre inkább közeledjünk testben és lélekben is egymáshoz, ezért bevethetünk akár egy szépítkezős napot (a lányoknak hajmosással vagy hajfonással, de ezen az estén akár kiválaszthatjuk a karácsonyi ünneplő ruhát is), a fiúknak pedig egy közös focimeccs, vagy birkózós-csikizős játszadozás dukál!

Néha nem árt lajstromba venni, mit szeretünk a másikban, vagy miért vagyunk neki hálásak. Miért ne tarthatnánk egy hála napot így, advent idején? Mások ország-városoznak, mi meg körbeüljük az asztalt, és csupa kedvességet írunk egymásról. Talán máskor nincs idő vagy energia arra, hogy őszintén elmondjuk szeretetteli gondolatainkat egymásnak. No, de az advent éppen erre jó!

A zsúfolt bevásárlóközpontokban szaloncukrot vagy díszeket vásárolni kész rémálom, ráadásul valahogy mindig olyan hektikusra sikerül a végeredmény. Idén csináljuk magunk a mézeskalácsot, a csokit, és a díszeket is. Az adventi kalendárium ezen a napon tartogasson néhány alapvető kelléket, glittereket, kiszúrókat, karácsonyi papírokat… és már kezdődhet is az emlékezetes este!

A karácsonyfa vásárlást ne halogassuk az utolsó pillanatra, legyen az is az adventi elcsendesedés egy kedves eseménye. A díszítés egy új családi hagyomány lehet, érdemes meghitté, emlékezetessé tenni.

Jó készülődést!

Posted on

Nem „tök”mindegy, mit ünnepelsz!

Nem „tök”mindegy, mit ünnepelsz!

Sokszor egészen elképesztő dolgok lesznek divatosak. Parókák, melyek alatt annyira viszket a fejbőr, hogy az uraságok pálcával vakargatják a fejüket. Fűzők, amelyek úgy elszorítják a lányok derekát, hogy azok ájultan esnek össze – de semmi baj, mert erre az esetre mindig van valakinél repülősó… De divattá lett még a csont sovány modell is, akit kamaszlányok milliói bálványoznak és utánoznak, néha egészen a halálig koplalva. Nemrég pedig bekúszott az életünkbe a Halloween: a szellemek, a sötétség és a félelem ünnepe.

Érdekes, nem? Minden elkövetünk, hogy porontyunk ne féljen a sötétben, ne álmodjon rosszat, nyugi meséket mormolunk neki, miközben szinte kézen fogva vezetjük át Álomországba… aztán jön egy hóbort, egy ünnep, mely gyakorlatilag a félelemkeltés majdnem minden eszközét felvonultatja, és mindenki bekattan. Már az oviban is feketébe öltözős, hatalmas pókokkal meg rémisztő fejekkel dekorált „bulikat” tartanak, a szülők és az óvodapedagógusok pedig lelkesen-kevésbé lelkesen, de áldoznak a Halloween oltárán – pénzt, időt, energiát. Miért ne, olyan jó buli, nem kell mindent annyira komolyan venni!

Nem kell? Hát, akkor nézzük meg, mit is ünnepelünk Halloweenkor, honnan ered ez az ünnep? Egy vélekedés szerint a kelta papok (a druidák) a megfélemlített embereket arra kényszerítették, hogy éjfélkor adjanak nekik feláldozásra egy gyermeket. Az erre kiszemelt család ajtaja elé raktak egy kifúrt és kivilágított tököt. Ha a ház lakói nem teljesítették a kívánságot, gyilkos bosszúra számíthattak. A gyermekáldozatot óriási szalma- vagy rőzsekötegbe kötözve elevenen égették el. (Más leírások szerint ilyenkor csak termény és állatáldozatot mutattak be a druidák, főként macskát.)

A töklámpás eredete

A töklámpás eredete sem éppen egy gyermekbarát történet. Egy ír legenda szerint egy szép napon egy részeges kovácshoz odament az ördög. Jack kérte, hogy még mielőtt elviszi magával a pokolba, másszon fel az ördög egy fára, és hozzon egy almát. Az ördög felmászott a fára, Jack pedig egy keresztet rajzolt a fatörzsre, mert tudta, hogy attól fél az ördög. Az ördög végül megígérte, hogy ha leengedi őt a fáról, gondoskodik róla, hogy a bűnös életű Jack ne kerüljön a pokolba. A kovácsot a halála után azonban sem a menny, sem a pokol nem engedte be. Részeges és bűnös élete miatt a menny kapuja záródott be előtte, a csínytevése miatt pedig az ördög haragudott meg rá. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Így kapott egy örökké izzó tűzcsóvát, melyet egy kivájt takarmányrépa belsejébe tett. Ezt a takarmányrépát váltotta fel Amerikában az ott termő és népszerű nagy, sárga tök, mely azóta is a Halloween egyik legfontosabb jelképe.

Elrabolt gyerekek?

A sátánisták ma is ezt a napot, október 31-ét tartják fő ünnepüknek, és Amerikában úgy tartják, sok eltűnt kisgyermeket a sátánisták rabolnak el okkult praktikájuk gyakorlásához, rituális gyilkosságokhoz. Mások szerint ilyenkor az élők és a halottak közötti határ elvékonyodik, ezért kell rémisztő jelmezekbe öltözve elriasztani a holtakat. Hogy ezt igaznak tartjuk-e vagy sem, jogunk van eldönteni. Az viszont vitathatatlan tény, hogy ez az ünnep régen is és ma is a halál szellemiségéhez kapcsolódott.

A kereszténység elterjedésével a pogány ünnepeket nem tiltották be (gondoljunk csak bele, hogyan is lehetett volna ezt kivitelezni?), inkább megpróbálták keresztény tartalommal megtölteni. Így a pogány halottkultuszról szóló ünnepet a halottakról, a feltámadás reményéről való megemlékezéssel kötötték össze. 835-ben a római katolikus egyház november 1-jét mindenszentek ünnepének nevezte ki. Később az egyház november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánította. A pogány és a keresztény szokások, hiedelmek „elkerülhetetlenül” keveredtek, annak ellenére, hogy a keresztények elvileg nem hisznek a babonákban és a hiedelmekben. A néphit úgy tartotta például, hogy ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért régen a számukra is megterítettek. Kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. Sokfelé úgy tartották, hogy a mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a holtak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. (Ezeknek a biblikus hátterét sehol sem olvasható a Szentírásban, tehát egyértelműen hiedelmek, népi költések, fantáziálások).

Beszélnünk kell róla

Nos, pogány hiedelmek ide, keresztény szokások oda, a gyerekeknek mindenképpen beszélnünk kell a halálról, a félelmekről, az élet végéről. Nem mindegy azonban hogy mikor és hogyan. Ugyanúgy, mint amikor az élet kezdetéről, egy kisbaba foganásáról és születéséről beszélünk: mindig csak annyit, amennyit a gyermek be tud fogadni, amire rákérdez, ami érdekli. A Halloween egy ünnep, melynek szerintünk itthon nincs létjogosultsága, és a gyermekek között sem sok. Rájuk zúdít egy értelmezhetetlen, céltalan (sőt félrevezető) eseménysort, mely megfelelő magyarázat nélkül csupán egy – még csak nem is jó – időtöltés.

Posted on

A kincs – szemnyitogató poszt

Drága kincsem!

Igen, az vagy. Tudom, hogy ez már ciki, mint a suli előtt adott puszi, de akkor is: tudnod kell, hogy nekem te vagy a kincs. Érték, amire vigyázni kell, amiből csak egy van, akit nem csak ma, hanem sok-sok év múlva is szeretni fogok. Akkor majd persze már másmilyen leszel, változol, fejlődsz, de én akkor sem fogok másként érezni irántad. Mert a kincs mindig kincs marad.

Látod, ilyen kincs nekem – és apádnak is, meg majd biztosan neked is – a környezetünk, a természet, amit most magad körül látsz… Érték, amire vigyázunk, amiből csak egy van, és amit nem csak ma, hanem sok év múlva is tisztelni fogunk. Ami mindig másmilyen, de mindig szeretnivaló marad! Mert páratlanul szép, mert hasznos, mert nem érdemeljük meg ugyan, de viszontszeret minket. Az erdő, a tó, még a kis kertünk is, ahol a békákat szoktad lesni. Szeret minket, mert levegőt ad, (tudtad, hogy a zöld levelek nélkül már nem lenne oxigénünk, amit beszippanthatnánk?), mert madarakat és rovarokat rejt és táplál (akik megszabadítanak minket a kártevőktől), mert minden évszakban újabb és újabb színekkel és formákkal vár…

Ha nem vigyázunk erre a kincsre, elveszíthetjük. Ha mosószert öntünk a forrásba, vagy kivágjuk a környék összes fáját, ha műanyagot dobálunk el az erdőben, a természet védekezni fog: a saját maga fenntartására fordítja majd minden idejét és energiáját, és már nem lesz több ereje arra, hogy szeretet adjon nekünk.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy ha eldobsz egy zacskót a focipályán, kihal minden állat és növény a kerületben, ne aggódj! De, tudod, amikor spóroltál arra az új labdára, te magad mondtad, hogy sok kicsi sokra megy, milyen hamar összegyűlt rá a pénzed… Emlékszel, ugye? Nos, ugyanilyen gyorsan gyűlik össze a szemét meg a mérgező víz is, ha mindenki csak egy kicsit tesz is hozzá…

Ha meg akarod őrizni a kincsed, (sőt, akár kamatoztathatod is, mint az okos bankárok a kedvenc mesédben!), akkor sokat kell tanulnod a természetről, az állatokról és növényekről, a lehetőségekről és döntésekről, amelyekkel jobbá, többé teheted ezt a kincset, ami a tiéd is, sőt, a te gyerekeid is örökölni fogják!

Olyan ez, mint egy nagy társasjáték. Emlékszek: a karácsonyra kapott új társasjátéknak is át kellett böngészned a játékszabályait, és csak úgy tudtunk elkezdeni játszani vele… Ugyanígy, ha megtanulod, milyen „játékszabályok” szerint működik a körülötted élő, mozgó világ, tudni fogod, hogyan vigyázz rá, vagy hogyan tedd még szebbé, jobbá. Ennek a társasjátéknak az a lényege, hogy kitartó és okos legyél, cserébe megnyerheted a legnagyobb kincset, amit kaphatsz: állatoktól nyüzsgő, virágoktól tarka, jó levegőjű erdőt és mezőt, gazdagon termő kertet. Egy sün befogadása, egy madáretető megtömése, a faültetés, amit tavaly csináltál a papával, vagy az, hogy apa kérésére kiviszed a maradékot vagy a levágott füvet a komposztba, mind-mind egy kis okos lépés ebben a komoly játékban. Talán nem is tudod, de már azzal sokat teszel, ha bringával vagy gyalog mész a suliba (ezért megyek én is busszal, a nagyihoz pedig ezért utazunk a suliszünetekben vonattal)! Ugye, hogy nem tudtad, hogy ilyen mindennapos dolgokkal is segítesz, hogy a kincs sokáig kincs maradjon?

A múltkor olvastuk a másik kedvenc mesédben, hogy a kincs sokak számára csak egy ostoba kitaláció… ők aztán ki is nevetik a kincsvadászatra indulókat, térképet rajzolgatókat. Sőt, sokszor megpróbálják megakadályozni, hogy sikerrel járjanak mindazok, akik a kincs keresésére indulnak. Emlékszel? Nos, képzeld el, hogy a való életben is lesznek olyanok, akik kinevetnek majd azért, mert te figyelsz a környezetedre – „ugyan, mi lesz, ha elégetünk egy adag szemetet vagy minden nap veszünk egy műanyag csomagolású ételt vagy italt” – ezt mondják majd legyintve. De hidd el: a kincs létezik! Érdemes elindulni a keresésére, a megőrzésére.

Mert a kincs mindig kincs marad.

Posted on

3 TIPP, hogy szeptember 1-én beérj a munkahelyedre

3 tipp, hogy beérj

Szia!

Augusztus vége van, lassan itt a nyár vége. És kezdődik a suli.

Ha még vagy már nincs sulis gyereked, akkor is érezhető, hogy elkezdődött az iskola, mert újra vannak reggeli forgalmi dugók.

Adunk 3 tippet,

ami működik, legalább az egyik próbáld ki.

TIPP1: azonnali forgalmi adatokhoz töltsd le a WAZE applikációt a telefonodra. Megmutatja az összes kerülő utat és időben beérsz a munkahelyedre.

TIPP2: triviális, de kelj fel fél órával hamarabb. 🙂 Ehhez állítsd be az ébresztőt.

TIPP3: mindent készíts elő augusztus 31-én este. A ruhádat, a táskádat (a gyerekekét is), a papírjaidat és a tízórait.

Tízórai csomagoláshoz itt találsz termékeket, amikbe 19 másodperc alatt be tudod csomagolni a tízóraikat és nem folpack.

Kellemes iskolakezdési időszakot!

Posted on

Rost? Most! – Megmondjuk, mi fán “terem” a rost!

Rost? Most!

Rost? Most! Hogyan tápláld a gyermekedet rostban dús ételekkel?

Mindenki tisztában van vele: a sport, az egészséges táplálkozás, a tisztálkodás vagy akár a rendrakás olyan szokások, amire hatással vannak ugyan a külső motiváló tényezők (egy kitartóan pörölő anya, ugye?), de sokkal fontosabb, hogy valahogy belső meggyőződéssé, önállóan meghozott döntéssé váljon a dolog, mert akkor szinte „magától megy” az egész.

Foodie szilikon alátét

Addig azonban, amíg egy gyermeknél kialakul például a helyes táplálkozás iránti vágy, igény, sok-sok trükkre van szükség. Biztos te is ismersz pár gyümölcsevéssel kapcsolatos fifikát. Vagy rostokban gazdag ételek fogyasztására rábeszélő taktikát… ugye? Sejtettem.

Mindez persze azért van, mert egy anya tudja, mi a jó a gyereknek, nem csak rövid-, de hosszú távon is. A rostok fogyasztása például segít megelőzni a székrekedést, amitől sajnos nagyon sok felnőtt is szenved. Ezért fontos a rostok és megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása. Addig, amíg szokássá nem válik egy gyermeknél, az anya felelőssége, hogy ezek beviteléről gondoskodjon. Na jó, de hogyan? Először nézzük meg, mik is azok a rostok?

Mik a rostok?

Rostban dús ételek például a

 • zöldségek
 • gyümölcsök
 • teljes kiőrlésű gabona
 • lencse
 • diófélék és magvak

Nem árt azonban tudni, hogy a rostok negatív hatással is lehetnek a kicsi bélrendszerére, például puffaszthatja a beleit.

Yuunaa bambusz gyerek étkészlet, zsiráf
Yuunaa bambusz gyerek étkészlet, zsiráf

Hányféle rostot ismerünk?

Bizony sokfélét. A vízben oldódó (pektin, növényi gumik és gyanták) és a vízben oldhatatlan (cellulóz, hemicellulóz, lignin) rostokat. A vízben oldódó rost, amely többek között a rizsben, burgonyában, citrusfélékben található, megköti a folyadékot és géllé alakul, ez pedig biztosítja a megfelelően formált széklet kialakulását az emésztőrendszerben.

A vízben oldhatatlan rost, amely többek között a zellerben, a diófélékben és a zabban található, növeli a széklet térfogatát és megkönnyíti a beleken való áthaladását.

Boc’n’Roll tartós, újrahasználható szendvicscsomagoló

Hogyan tápláld helyesen, rostban dúsan a gyermeket?

 • A reggeli tápszer vagy anyatej után tízóraira adj a kicsinek teljes kiőrlésű margarinos kenyeret, uborka, paradicsom, paprika kíséretében, de kínálhatsz müzlit tejjel vagy gyümölcslével.
 • A zabkorpa vagy búzakorpa is jó rostforrás lehet: naponta egy kiskanállal tégy joghurtba, főzelékbe, vagy szórd vajas kenyérre! (A gabonafélék közül a búzakorpa a leggazdagabb rostokban: félcsészényi 10 (!) grammot tartalmaz.)
 • Ebédre főzz egy könnyű főzeléket vagy tartalmas levest.
 • Kerüld a rántott dolgokat, a sajtot és a tésztát is! Székrekedés esetén a banán és az alma sem jó ötlet!
 • Ha szereti a gyermek, készítsd el változatosan a káposztát (paradicsomos káposzta, kelkáposzta főzelék) vagy a hüvelyeseket (zöldbabfőzelék, borsóleves, lencsefőzelék).
 • Uzsonnára kaphat egy kis gyümölcsöt, például körtét vagy barackot, szőlőt, narancsot, mandarint, szilvát, aszalt szilvát (ezek segítik az emésztést).
 • Csinálj neki „hasznos nasit”: a pattogatott kukorica szintén ajánlott, ha rostdúsan akarod táplálni a gyermekedet!

 

Rost? Most! Hogyan tápláld a gyermekedet rostban dús ételekkel?

Posted on

Mondd, gyerekem, iszol te eleget? – 7 tipp, hogy a válasz igen legyen.

Mondd, gyerekem, iszol te eleget?

A gyerekeket gyakran kínozza iskola-undoritisz. Képesek végtelen panaszáradatot zúdítani az ember lányára, csak, hogy ne kelljen elindulni otthonról egy hétfő reggel, vagy egy matekdoga előtt. Persze, egy anya rögtön ráérez, mikor színlel a gyereke, és mikor higgye el, amiről a gyerek panaszkodik.

Mondd, gyerekem, iszol te eleget?

A vissza-visszatérő fejfájás például egy olyan dolog, amire figyelni kell, mert noha azt mondják, jellemzően nem szervi ok áll a gyermekkori fejfájás háttérben, kivételes esetekben komoly oka is lehet ennek a tünetnek.

Az egészen súlyos okokon (szemészeti probléma, arcüreg- vagy agyhártyagyulladás és vérnyomás probléma) át a legszokatlanabb okokig (egyes gyógyszerek mellékhatása, fejsérülés, kialvatlanság) bármi húzódhat a háttérben. Mindenképpen ki kell vizsgálni a dolgot, mert lehet, hogy nem öröklött migrén, pszichés problémák vagy rövidlátás az ok, hanem „csak” dehidratáltság, vagyis, a nem megfelelő folyadékbevitel, amin kis praktikákkal tudunk változtatni.

Hogyan tudsz segíteni?

7 tipp, hogy hogyan segítsük a gyermekünket megfelelő mennyiségű folyadékhoz:

 • Vegyünk neki tetsző, vidám, mintás, környezettudatosan előállított kulacsot! (Legyen BPA mentes, főleg, ha forró italt is teszel bele!)
 • Legyen szem előtt a víz! Tedd ki az asztalra a kulacsot, de egy kancsó víz, tea vagy limonádé is kerülhet mellé!
 • A gyerekek szeretik a kütyüket. Tölts le egy applikációt, mely időnként figyelmeztet az ivásra – majdnem olyan, mint egy verseny, amit a gyerekek szintén szeretnek, szóval, ezt is élvezni fogják… előbb-utóbb.
 • Igyál a gyerekkel! Ha a csaphoz mész, kínálj neki is innivalót!
 • Ízesítsd gyümölcsökkel, uborkával, citrommal, édesítővel a vizet! Egy limonádé, lássuk be, sokkal jobban esik, mint a tiszta víz!
 • Főzz ebédre levest, vagy csinálj egy jó hideg gyömölcslevest egy-egy nyári napon!
 • A lédús gyümölcs is jó megoldás, szedjétek együtt, egyétek együtt, dolgozd fel úgy, ahogy neki is ízlik (smoothie, limonádé, egészséges fagyi, tea, hűtve, vagy növényi tejszínhabbal díszítve)!

Posted on

Biobaba? Ökokamasz?

Biobaba? Ökokamasz?

Biobaba? Ökokamasz?

Biobaba? Ökokamasz? Hogyan neveljünk környezetére odafigyelő gyereket?

Biobaba? Ökokamasz?

Talán azt hiszed, az, ha te környezettudatosan cselekszel (például bio cuccokat veszel a piacon, és mosható pelenkát használsz), elég ahhoz, hogy a gyermek jó példát tanuljon… Nos, valóban fontos, hogy lásson szelektív hulladékgyűjtőt, esetleg komposztálót a kertben, viszont sose kérjetek eldobható zacskót a bevásárláskor… de ez nem elég.

Hiszen honnan tudná, hogy mi alapján választod ki a tisztítószereket a boltban, vagy miért nem dobod el a papírt az utcán, esetleg miért veszed ki és szárítod meg a magokat a zöldségből?

Mondd el, miért!

A cselekedetek mellett fontos, hogy egyszerűen, világosan kommentáld is, mit miért teszel. A gyermek életkorának megfelelő magyarázatok elmélyítik a látottakat: míg kicsiként elég annyit mondanod, a papírt ide tesszük, a műanyagot meg oda, addig egy nagyobb gyermeket már érdemes beavatni az újrafelhasználás fontosságába. Egy kicsinek még elég annyi, ha tavasszal új fákat és bokrokat (lakás esetén fűszernövényeket vagy akár szobanövényt) ültetünk együtt, és annyit mondunk, így szépül a kert/erkély, míg pár év múlva együtt nézhetünk utána, mekkora légszennyezéstől szabadít meg minket egy nagy fa lombja.

Minta és motiváció

Ha a tetteket és a magyarázatot összehangoltuk, és otthon már meg az együtt kertészkedés, szelektív hulladékgyűjtés, és a vásárlások, ismertesd meg a gyermeket más „sorstársakkal” is, azaz olyan közösségi kertekben bóklászókkal vagy természetvédő csoportokkal, akiknek hasonló az életmódjuk. Egy nagyobb gyereknél fontos, hogy másoktól is lásson környezettudatos életmódot, és ne tartsa a szülőket ufónak. Egy öko családi nyaralás, esetleg egy vadregényes helyen megszervezett gyerektábor örök élményt nyújt, és túlmutat a szűk családi körön, ami nagyon fontos.

Ha azt szeretnéd, hogy gyermekednél életformává váljon a környezete szeretete, tisztelete, védelme, nagyon fontos, hogy megtaláld a jelleméhez leginkább illő aktivitásokat. Kalandvágyó? Keress egy cserkészcsapatot, vagy egy erdőjáró-túrázó közösséget, ahol kisebb túrákat csinálhattok együtt. Szöszmötölős? Adj neki kertészkedős feladatokat, vagy menjetek el csipkebogyót szedni, gombát keresni, esetleg szemetet szedni! Úgy tűnik, csak a sport érdekli, semmi más? Egy lovas táborban vagy egy kajakozós napon is többet tanul a természetről, mintha a négy fal között nézné a tévét.

A lényeg, hogy ne add fel, és persze semmit nem szabad erőltetni! 

Biobaba? Ökokamasz? – Ne izgulj, menni fog!

Posted on

10 dolog, amire elhasználhatod az alufóliát (a kajacsomagolás helyett…)

alufólia felhasználása

Jó, rendben, belecsaptál a környezettudatos életbe. Remek!

De mi legyen azokkal az otthon felhalmozódott tárgyakkal, amelyek még nem éppen ebben a szemléletben vásároltál? Például az alufólia. Mit tegyél vele, ha a gyerekeknek és férjnek szánt szendvicsekhez már újrahasznosított csomagolást használsz?

 

Íme néhány tipp az alufólia (f)elhasználásához:

 

 • Használd a fűtésszámla csökkentésére! Helyezz egy nagy kartonlapra ragasztott alufólia „tükröt” a radiátorok mögé. Így az oda érkező meleget az alufólia visszasugározza a szobába.
 • Tisztítsd meg vele a vasalót! Ugye, te is jártál már úgy, hogy égett folt maradt a vasaló talpán? Fogj egy darab alufóliát, és dörzsöld át vele a foltot, persze csak akkor, ha már kihűlt a háztartási eszköz!

aluminium felhasznalasa

 • Fényezd vele a családi ezüstöt! Egy tál vízbe helyezz egy nagyobb darab alufóliát, majd tedd rá az ezüst tárgyat. Az alufólia kémiai folyamatot indít be, és meglátod, egy óra múlva sokkal szebben csillognak majd a kanalak, villák, díszek, ékszerek!
 • Az orchideák napfényimádók. Így télen sem érdemes bevinni őket az ablakból, csak hőszigetelni kell a kaspót, hogy fényt kapjanak, de hideget ne! Csavard körbe a cserepet, hogy a töve védve maradjon télen!
 • Leginkább kisgyerekes családokra igaz a mondás: nincs az az elemmennyiség a háztartásban, amely elég lenne! Ha éppen kifogyott az elem a gyerek játékszeréből, és csak kisebb méretű van otthon, ne ess kétségbe: csavard be alufóliával, tökéletesen pótolhatod vele a kimaradt részt vele.
 • Ha már mindenképpen a konyhában akarjuk használni, a sütésnél van a legnagyobb szerepe az alufóliának. Ha melegen akarunk tartani valamit, akkor a fényes oldalát fordítsuk kifelé. Ha szeretnénk valamit gyorsabban megpuhítani, akkor a fólia matt felét fordítsuk kifelé.
 • Nincs elég fényforrásod? Fényenergiát nyerhetsz vele, és világosabbá teheted a szobát, ha a lámpabúra belsejébe (a fényesebbik felületével kifelé) alufóliát ragasztasz.
 • Ha te is kerültél már „rázós helyzetbe” a szárítógépből kivett törölközők, konyharuhák miatt, tegyél egy labdává gyúrt alufóliát a gépbe – ezzel antisztatikussá válnak a textilek, nem fognak rázni, és nem tapadnak egymáshoz többé.
 • Gondoltad volna? Az élét vesztett ollóval elég párszor bevagdosnod egy darabka alufóliát, és máris újra éles lesz!

 • Kockává összeállt kristálycukor? Ha újra szemcsés állagúvá szeretnéd varázsolni, bélelj ki egy mélyebb falú tepsit alufóliával, tedd rá a tömböt, és süsd a sütőben a legmagasabb fokozaton körülbelül öt percig!

 

+1 Ezek után még mindig van nálad alufólia? Hát, akkor vigye el a cica! (Viccen kívül: a maradék alufólia golyóvá formálva mókás macskajáték!)

 

 

Posted on

Ne legyél szenya (csomagolj öko módon)!

csomagolj oko modon

Szenya, szenyó, szendó, rakott kenyér, emeletes kenyér, töltött zsemle, bélelt kenyér. Tovább is van, mondjam még? Nem kell, ugye? Mindenki ismeri az iskolába vagy munkába indulás előtt összedobott hideg ebédet: a szendvicset.

Miért csomagolj öko módon?

Az már más kérdés, hogy kinek mit jelent ennek kivitelezése. Valakinek vajkrém nélkül elképzelhetetlen, másoknak salátalevél vagy sajtszelet nélkül nem az igazi. Akadnak, akik csak egy szelet párizsit dobnak bele, míg olyanok is, akik egy jó tenyérnyi rántott hússal szeretik.

Egy gondos szülő szinte biztos, hogy nem bízza a véletlenre, és kevésbé szereti, ha a büfében kapható fehérlisztes-párizsis olcsó-és-jó (?) megoldást választja a gyermeke. Inkább korán kel, és összeválogatja azokat, amiket a csemete valóban szeret: főtt tojás, sonka, teljes kiőrlésű buciban, uborka vagy paradicsomkarikával, meg egy gondolatnyi majonézzel. Ha még tudatosabban figyel az uzsonna összeállításakor, akkor nem csak az összetevőket, hanem a csomagolást is átgondolja.

Hogyan csomagolj öko módon?

Annyi bizonyos: a külön-külön folpackba vagy műanyagba csomagolt étel a múlté, és valljuk be, a szendvicstől átnedvesedő szalvéta sem éppen trendi – pláne nem guszta. Arról nem is beszélve, hogy egy alsós gyereknek könnyen ki- és a maradékot elcsomagolható megoldás kell, amúgy a táska minden négyzetcentije menthetetlenül morzsás, vajas, és „mindenegyebes” lesz. Ha a könnyen kezelhetőségen felül még környezetbarát, többször felhasználható csomagolást is talál az anya, akkor joggal pályázik a szuperökoanyu címre.

Minden mosható/elmosogatható, bio anyagból készült, vagy újrahasznosítás során létrejött csomagolóanyag megfelelhet a célra. Manapság már rengeteg efféle ételhordó eszközt találhatunk.  A hasznosságon felül még ultracuki vagy megamenő – azaz minden korosztálynak tetsző – megoldásokat is fellelhetünk. Érdemes körülnézni, a kínálat nagy, a felelősség szintén: környezettudatos viselkedésünket gyermekeink is ellesik tőlünk!

Roll’eat | Szendvics – és ételcsomagoló

Meddig használható egy ilyen öko csomagolás?

A Roll’eat csomagolókra 6 évet mondd a spanyol gyártó, de még ha csak 5 év is, már azzal fantasztikus mennyiségű hulladékot nem dobsz be a szemétbe. A legközelebbi cikkben ezt fogom neked kiszámolni.

Posted on

Ajándék az ajándéknak – azaz mit vigyünk a babaköszöntő buliba?

Ajándék az ajándéknak – azaz mit vigyünk a babaváró babaköszöntő buliba?

 „Jajj, köszönjük, de tényleg nem kellett volna!” – szabadkozik a legtöbb ember, amikor valakitől ajándékot kap. Az igazság azonban az, hogy ezt csak azok az éltesebb emberek gondolják őszintén, akik már mindent elértek az életben, amit csak akartak, és kezdenek felértékelődni értékes emberi kapcsolataik. A többiek viszont valószínűleg tényleg örülnek egy-egy ajándéknak, főleg, ha az hasznos, és még találó is. Például a legtöbb friss szülő (akinek fogalma sincs, mi is kell valójában egy újszülöttnek) boldogan fogadja, ha hasznos, és egyben esztétikus ajándékot kap tapasztalt barátoktól, szülőktől, kollégáktól.

babavaro babakoszonto

Hazánkban is egyre elterjedtebb a baby shower, az az babaváró babaköszöntő összejövetel, melyet a születendő baba tiszteletére rendeznek, és amelyen elárasztják a leendő szülőket mindenféle babaápolási cuccal. Így ír a baby showerről (magyarul babaköszöntőről) a Wikipedia: „Régebben kizárólag a várandós édesanyának rendezték és csak nők vettek részt benne, mostanában azonban gyakran az apa és más férfiak is jelen vannak. Hagyományosan csak az első gyermek születésekor rendeztek ilyet, de az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy a többi, illetve az örökbe fogadott gyermekek számára is tartanak. Több kisebbségi csoport, például az afro-amerikaiak és az indiánok saját hagyományaikból is beépítenek részleteket az eseménybe. Gyakran rendeznek baby showert zsidók is, bár az ő hagyományaik szerint nem szokás a csecsemőnek bármit is venni a születése előtt.”

 

És, hogy mi is történik egy ilyen eseményen?

„A vendégsereg gyakran kisbabákkal kapcsolatos játékokat játszik, például igyekeznek megtippelni a gyermek nemét vagy a születése napját, megtippelik, mekkora az anyuka hasának kerülete (aki eltalálja, annak lesz legközelebb gyermeke), igyekeznek felismerni bébiételeket az íze alapján. Rendszerint süteményt is felszolgálnak. A szokások szinte családonként változnak: vannak, akik szívesebben rendezik meg a partit a szülés után; páran úgy tartják, balszerencsés a még meg nem született gyermeknek ajándékot adni, megint mások úgy vélik, a gyermek születése családi esemény és nincs szükség nyilvános ünneplésre.”

Egy biztos: ha van nagy felhajtás, ha nincs, a babalátogatáskor nem illik üres kézzel menni. És ha már vinni akarunk valamit, akkor az legyen valóban hasznos. Mi az, amiből szinte sosem elég? Igen, igen, az az! A pelenka! Vannak megrögzött cumiellenesek, sosem tápszerezők, változnak az ízlések a ruházat terén, de egyet biztosan nem tud megspórolni az új édesanya: a tenger sok pelenkát, melyet a gyermeke szobatisztaságáig meg kell vennie!

Erre lehet megoldás a pelenkatorta, mely nem ehető, viszont roppant hasznos: egyhavi pelenkát adhatunk a kiscsaládnak, ráadásul ízléses, humoros formában. A tortát tetszőleges dolgokkal (plüssök, cumik, kiscipők, csörgők) díszíthetjük, és az ajándék mellett garantáltan is derűt viszünk az amúgy is örömmámorban úszó családhoz!

A fenti tortákat a Pelenkatorta Webshop készítette, többek között Rotho Babydesign termékek felhasználásával.

Posted on

Fürdetés a gyerekszobában?

fürdetés

Fürdetés a gyerekszobában?

Miért ne? Kuckósabb, melegebb hangulatú, bizalmasabb légkör Neked és a kisbabának is.

És nem csak ez az egyetlen előnye. Az is, hogy a frissen fürdetett, még nedves babával egy lépésnyit kell menned. Na jó, talán egyet vagy maximum kettőt.

Azonnal ott a pelenkázó, a babaápoló termékek, az előre kikészített babaruha.

rotho-babydesign-szoba-01 rotho-babydesign-szoba-02

A babafürdetés mindennapos tevékenység.

Ha a mindennapos babagondozás örömet okoz a szülőknek, akkor azt fogják érezni, hogy mindig a legjobbat adják a kisbabájuknak.

A fürdetés és pelenkázás mindennapos tevékenység egy kisbabás családban, sőt naponta számos alkalommal kerül rá sor. Az ehhez igénybe vett eszközök ezért legyenek tartósak, egyszerűen kezelhetők és vonzóak, hiszen hosszú időn keresztül állandó elemei lesznek a fürdőszobának vagy a gyerekszobának.

Melyik a legbiztonságosabb fürdetési mód?

Az állványos kádban való fürdetés messze a legbiztonságosabb módja a fürdetésnek.  A szülő akadály nélkül hozzáfér a babához, a balesetek száma ezzel számottevően lecsökkenthető. Ugyanakkor megkíméli a szülő gerincét attól, hogy túl mélyre kelljen hajolnia vagy, hogy kényelmetlen pozícióban kelljen tartani a babát az egész fürdetés alatt. Az egyik kéznek szabadon kell maradni, mert a szappanozást és mosdatást az a kéz végzi.

A kád legyen masszív, hiszen a víznek és a babának is van súlya, ami alatt nem szabad, hogy behajoljon vagy megrepedjen a kád. Fontos a mérete is, nem feltétlen a baba méretének szempontjából, hanem hogy elférjen a fürdőszobában vagy a gyerekszobában. A kádat, ha nem állványon használja, csak vízszintes részre helyezze és győződjön meg róla, hogy a kád stabilan áll a felületen és nem fog elmozdulni a fürdetés közben.

A legfontosabb fürdetéssel kapcsolatos tanács…

A gyermeket soha nem szabad egyedül hagyni a fürdetés során!

A kád és az állvány legyen ugyanattól a márkától, gyártótól. Ezek így egészen biztosan összetartoznak és megfelelő biztonsággal használhatóak.

Sokféle kiegészítő is kapható a fürdetéshez, például, babatartó (babaülés), vízhőmérő, mosdató kendő, hajkefe. Jó szolgálatot tesznek ezek az eszközök, főleg az első kisbabás szülőknek nyújtanak megbízható támogatást.

A pelenkázó lapok megvédik a bútort és kényelmes fekvő felületet biztosítanak a kisbabának. Muszáj, hogy ne legyen irritáló vagy vegyileg kezelt a pelenkázó lap, hiszen a kisbaba bőre, sőt a szülők bőre is érintkezik vele.

A Rotho Babydesign az ideális babafürdetés szakértője.

Egyedülálló módon 5 különböző, saját gyártású kádállványt és 33 saját gyártású babakádat kínál a legkomfortosabb baba fürdetéshez. Kiegészítő termékekkel, megbízható és tartós társ a szobatisztaság végéig.

Nézd meg a kínálatot!

Posted on

Hogyan tudsz spórolni az almapürén?

Hogyan tudsz spórolni az almapürén?

Csinálj a nagy kiszerelésből kis kiszerelést.

Azon túl, hogy olcsóbb a beszerzése, kevesebb szemetet termelsz.

 

Így csináld!

Vegyél egy adag almapürét, akár bio akár nem bio változatot, de legyen cukormentes. Ezek a pürék amúgy is édesebb típusú almából készülnek és már önmagukban is tartalmaznak gyümölcscukrot.

 

11016_2014-05-01-17-27-39

 

A nagy kiszerelés értelemszerűen nagyobb edényben van, súlyosabb. Ezt biztosan nem fogod magaddal vinni a játszótérre, ezért kisebbet kell belőle csinálni.

Használhatsz pl. anyatejgyűjtő poharakat vagy kisebb méretű jól zárható műanyag edényeket, amiket használat után elmosol és újra felhasználsz majd.

Jó alternatíva a SQUIZ tasakok használata, melyek jól zárnak és ha a kicsid szeretné, akár közvetlenül kiszopogathatja a tartalmat a tasakból. Még kanálra se lesz szüksége. Klassz a mintája és egészen biztosan tárolható benne babaétel, hiszen erre lett kitalálva. 1 tasak kb. 50 alkalommal tölthető újra.

 

dsc_8072

 

Használat után ugyanúgy mosd el és szárítsd meg, mint a többi műanyag edényt.

Mivel ezek a tasakok újrahasználhatóak és újrahasznosíthatóak, ezért időt és pénzt is spórolsz egyben.

 

Számoljunk!

A példa kedvéért egy középkategóriás, de BIO terméket vettünk alapul.

ALDI BIO almaszósz, 350 g / üveg = 499 Ft

Ebből lehet készíteni 3 SQUIZ tasaknyit = 3 x 116 g

1 tasak ára (50x használat során) = 38 Ft

Az almaszósz 3 adagra elosztva + a tasakok ára = 204 Ft / adag

 

Márkás almapüré 125 g = 430 Ft

Bio almapüré 100 g = 296 Ft

 

Használj SQUIZ tasakot, mert olcsóbban jutsz minőségi babakajához és elégedett (is) leszel.

logo-squiz-regularsize300dpi

 

Posted on

Mit kell tudnom a babafürdetésről?

babafürdetés

Ezt kell tudnod a babafürdetésről.

Mikor legyen az első babafürdetés?

Nem feltétlenül szükséges rögtön az első otthontöltött napon fürdetni, ha nagyon kimerültek és fáradtak vagytok. Az újszülött fürdetésénél nem ajánlott, hogy a köldökcsonkot víz érje, ezért amíg a köldökcsonk nem esik le, egy szivaccsal törölheted át az újszülött kisbabádat. Vagy óvatosan megfürdetheted a fürdető kádban gondosan ügyelve arra, hogy a csonkot ne érje víz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha körül lett metélve a kicsi. Amíg a seb nem gyógyul be, addig inkább ne fürdesd a kisbabát a fürdető kádban.

vanilia mosdato tal, vodor, kád

Milyen a megfelelő hőmérséklet?

Engedj pár centi langyos vizet a fürdető kádba. Majd dugd bele a könyöködet. Ha kellemes, se nem hideg, se nem meleg, akkor mehet bele a baba. Fürdetés közben ellenőrizd párszor a víz hőmérsékletét. Ha hidegnek ítéled a vizet, akkor a fürdésnek vége, jöhet a baba kifelé.

 

Mikor és milyen gyakran fürdesd a kisbabát?

A kisbabádnak nem szükséges minden nap fürdeni. Fontos azonban, hogy az arcot, nyakat, kezeket és a pelenkával fedett területeket naponta tisztítsd! Hogy melyik napszakban fürdeted a babát az függhet attól is, hogy a babád hogyan reagál a fürdetésre. Nagyon szeret pancsolni és inkább felélénkíti a fürdetés? Akkor fürdess reggel vagy délelőtt. Ha a kicsi ellazul a fürdetés közben és úgy látod, hogy a víz megnyugtatja, akkor ideális az esti fürdetés.

 

Meddig tartson a babafürdetés?

5-8 perc alatt egy rutinos szülő egészen biztosan le tudja fürdetni a kisbabáját. De 10 perc minden bizonnyal elegendő. A baba nem kell, hogy áztassa magát a vízben hosszasan. Egyrészt kiszárad a bőre, másrészt a kevés mennyiségű víz, amiben fürdeted, viszonylag hamar kihűl.

BadestationTOP

Hogyan fürdessek?

Fentről lefelé fürdess, először az arc, fej, nyak, karok, tenyér (gyengéden próbáld szétnyitni, ha nem megy, ne erőltesd), has-hát, lábak és legvégül a nemi szervek és a fenék. Nem szükséges megfordítani a babát, hogy a hátát is megmosd. Ha bizonytalan vagy a fordítással kapcsolatban, akkor csak nyúlj a baba háta alá és mosd meg addig, amíg beér a karod. A fülek mögött se felejtsd ki, ahová a tej vagy a tápszer könnyen befolyhat és megállhat.

 

Milyen fürdetőt használjak?

Nedvesits be egy mosdató kendőt és habosíts fel benne olyan fürdető folyadékot, amit szeretsz. Ne tartalmazzon illatanyagot és színezőanyagot, ne csípje a szemet és legyen kíméletes a bőrhöz. A gyógyszertári fürdetőkenőcsöt is fel lehet kissé habosítani a mosdató kendőben, így sokkal könnyebb felvinni a kicsi bőrére, mint kézzel. Arra ügyelj, hogy ha rákened a baba bőrére a fürdetőt, akkor az bizony csúszni fog, ezért tartsd a babádat biztonságosan, hogy ne tudjon kicsúszni a kezedből.

 

Kell-e külön sampont használni?

Nem kell külön sampont használni, de hetente 1-2x, illetve ha azt látod, hogy koszos (ételtől vagy italtól)  a baba haja, megmoshatod. Ha a fürdető folyadék sampon is egyben, és nem csípi a szemet, akkor használd azt. Ha a babának koszmója van (megvastagodott hámréteg a fejtetőn), akkor a samponozás közben egy puha sörtéjű vagy természetes sörtéjű baba hajkefével gyengéden fésüld, masszírozd a koszmós területet. Pár hajmosás és a koszmó meg fog szűnni.

 

Hogyan tudom a fürdetést biztonságossá tenni?

 • Legyen minden karnyújtásnyi távolságra! A törülközö, a fürdető folyadék, a sampon (ha használsz), a hajkefe, és a mosdató kendő is.
 • Fürdetés után azonnal bugyoláld be a törülközőbe vagy egy kifogó törülközöbe, hogy ne hűljön ki a baba teste.
 • Nagyon fontos, hogy minden testrészt szárazra törölj, kiváltképp a hurkás és redős részeket, a testnyílások környékét és a lábujjakat is!

 

ideális fürdetés

Mi van akkor, ha a baba nem szeret fürdeni?

Vannak babák, akik nagyon szeretnek fürdeni. Mások kevésbé. Ha a babád nem szeret fürdeni, akkor ne erőltesd, hogy a vízben maradjon. Inkább helyezd a babát egy takaróra vagy egy vastagabb törölközőre és langyos mosdató kendővel mosd le, töröld át a testrészeit. Egyszerre egy testrésszel dolgozz, addig a többit takard be, hogy ne fázzon meg a baba. Lassan szoktasd hozzá a kisbabádat a fürdetőkádhoz. Vehetsz pár fürdető játékot és mutasd meg a babának, hogy hogyan rakod bele a játékokat a vízbe. Ha a baba látja, hogyan úsznak a vízben a játékok és nyúl értük, akkor dugd bele a lábfejét a vízbe és ne csinálj semmit. Hagyd, hogy megszokja. Van baba, akit a víz folyásának a hangja zavar, másokat az, hogy víz mehet a szemükbe.

 

Mikortól használjátok a nagy kádat?

Amikor a baba már önállóan tud ülni (kb. 7-9 hónapos kör körül – általánosságban), akkor fürdetheted a nagy kádban. Csak annyi vizet tölts a kádba, hogy a lábait ülő helyzetben ellepje. Mindig ügyelj arra, hogy ne csússzon a vízbe a gyerek és soha ne hagyd őt egyedül fürdés közben! Vannak kisgyerekek, akik kifejezetten utálják a hajmosást. Lassan csorgass vizet a hajára, hátára. A kezeddel takard el a szemét, hogy ne folyhasson bele a víz. Vagy tereld el a figyelmét énekkel, mondókával.

baba a babaülésben 07

 

Mi van akkor, ha belepisil vagy belekakil a vízbe?

Ne ess pánikba! A vizelet steril, semmi baja nem lesz a kicsinek. Ha viszont belekakil a vízbe, akkor a babafürdetés azonnal befejeződik. A gyereket rögtön vedd ki a vízből és a vizet ereszd le, majd a fürdető kádat fertőtlenítsd ki! A kicsinek nem lesz semmi baja, amíg a kaki a szájába vagy a szemébe nem kerül.

Rotho Babydesign az ideális babafürdetés szakértője

forrás: http://www.parents.com/baby/care/bath/how-to-give-baby-a-bath/

 

Posted on

Vigyázzatok ez elemekkel!

Több hír is olvashattatok a héten (legalábbis az FB-n), miszerint kisgyermekek halálát okozták gombelemek. Nem Magyarországon, hanem a világ több más pontján. Karácsonyra biztosan sok kisgyermek kapott elemes játékokat, és talán már most van olyan, ami annyira sokat volt használatban, hogy elemcserére szorul.

A gombelem (és bármilyen kisméretű elem) azért veszélyes, mert csillog és igen vonzó a kisgyermekeknek, főleg olyanoknak, akik még mindent szeretnek a szájukba venni, nyalogatni. A gombelemet igen könnyű lenyelni (nem, nem próbáltuk, de gondoljuk), de megakadhat a torokban. A nyál vagy gyomornedv pedig reakcióba lép a gombbal, elkezdi szétmarni az elemet, a felszabaduló vegyi anyagok pedig végzetesek.

A tünetek kezdetben egyszerű rosszullétre, diszkomfortra utalnak, és eszünkbe se jut, hogy nagyobb baj is lehet.

Kérlek, hogy fokozottan ügyeljetek az elemek cseréjénél, miszerint

 • mind a használt, mind az új elemet tartsátok a gyermekek elől elzárt/lezárt/eldugott/ nem hozzáférhető helyen
 • bizonyosodjatok meg róla, hogy az elemtartót megfelelően helyeztétek vissza és a fedél úgy van rögzítve, hogy azt a kicsi semmiképpen sem tudja kinyitni/kipiszkálni/feltörni.
 • a használt elemet mihamarabb adjátok le egy hulladékgyűjtőbe (elég sok helyen vannak ilyenek kihelyezve, boltokban, rendelőintézetekben)

button-battery-600x461

Posted on

Mi szükséges a biztonságos és élményteli babafürdetéshez?

Biztonságos babafürdetés? Hogyan?

A Rotho babydesign összegyűjtötte a 10 legfontosabb dolgot a biztonságos babafürdetéshez. Íme!

 1. szánjunk rá elegendő időt
 2. készítsük elő a törölközőt és a fürdetés utáni ruhákat
 3. kapcsoljuk ki a telefont és a csengőt
 4. figyeljünk a szoba- és a víz hőmérsékletre
 5. stabilan álljon a fürdetőkád és legyen optimális magasságban
 6. a kádbetét használata támasztékot és biztonságot nyújt az első hónapokban
 7. az alkarunkat vezessük át a baba háta mögött, így tartsuk
 8. felülről lefelé mosdatunk
 9. fürdetés után mindenhol töröljük szárazra a babát, különösen a hajlatoknál
 10. soha ne hagyjuk a babát egyedül a fürdőkádban
biztonságos babafürdetés
Posted on

5 extrém módszer, hogyan iktasd ki a TV-t a gyerekek életéből

5 extrém módszer, hogyan iktasd ki a TV-t a gyerekek életéből.
Tombol a nyár, és most még hőségriadó is van. Ilyenkor ajánlatos a lakásban tartózkodni 11 és 15 óra között. Amíg elkészül az ebéd, lehet egy kis TV nézés, végül is nyári szünet van.
De mi van akkor, ha nincs hőségriadó, az idő nagyon klassz, pont arra való, hogy az ember gyereke a szabadban legyen, és Ő mégis TV-t akar nézni? Nem használ a szép szó? Az alábbi 5 extrém módszer egyikével garantált a siker!
Íme 5 extrém tipp arra, hogy hogyan akadályozzuk meg a TV nézést, ha a szép szó nem használ.

1. kulcsra zárod az ajtót (ha a TV külön szobában van)

kulcs a zarban

2. kihúzod a kábelt a falból

network kábel

3. lemondod az előfizetést

tv szatelit

4. eladod a TV készüléket

tv eladó

5. veszel egy nyulat és közel rakod a TV kábelhez (nálunk ez utóbbi történt)

nyulszetragott kabel

Neked is vannak extrém ötleteid? Oszd meg velünk, hadd mosolyogjunk mi is!

Posted on

Könnyen megtanulható házimunka gyerekeknek

A gyerekek és a rendezett ház fogalma gyakran nem említhető egy lapon. De a valóságban a gyerekek igenis megtaníthatóak pár alapvető rendrakási praktikára, amik segítenek abban, hogy a házban többnyire rend uralkodjon.

mosás ées teregteés

Mosás és teregetés

Már a két éves gyerekek is képesek kiválogatni dolgokat. Sőt, tulajdonképpen még élvezik is, játéknak fogják fel a feladatot. Szétválasztani a sötét mosnivalót a világostól, igazán nem megterhelő. Kisgyerekek besegíthetnek a kimosott ruhák elrakásában, mindenki próbálja meg berakni a saját tiszta ruháit a saját szekrényébe. Vagy segíthetnek adogatni a teregetni valókat. Iskoláskorú gyerekek képesek a ruhadarabok összehajtogatására is, a 8-10 évesek pedig már a mosógépet is berakhatják, persze kezdetben szülői felügyelet mellett.

mosogatás és törölgetés

Mosogatás és törölgetés

Ismét egy olyan házimunka, amit igen gyakran kell végeznünk. Ha a gyerekünk tud segíteni nekünk a mosogatásban, az sokban megkönnyítheti a terhünket. Tanítsd meg a kézi mosogatást és ha van mosogatógép, akkor a gépi mosogató használatát is. Kezdetnek megtaníthatod a törölgetést. Együtt sokkal hamarabb kész a mosogatás és törölgetés (persze nem rögtön a legelején, amikor legalább kétszer annyi időbe fog tartani, mintha egyedül csinálnád).

beágyazás

Beágyazás

Nem bonyolult, könnyen megtanítható és a szoba látványát nagyban feldobja, ha az ágy rendesen be van vetve. Mutassuk meg, hogyan kell bevetni az ágyat! Ha van rá igénye, hagyjuk, hogy a gyerek határozza meg, hogy hová rakja a párnát, vagy a plüssállatokat. Ne használjunk túl sok ágyneműt, csak ami tényleg szükséges.

seprés

Seprés

Egyszerűnek hangzik, hiszen csak egy seprűt kell a padlón húzogatni. De a megfelelő seprés azért mégsem ilyen egyszerű és igényel némi gyakorlatot. 7-8 éves gyerekek már meg tudnak tanulni megfelelően felseperni, a kicsik pedig megtanulhatják, hogy hogyan kell tartani valakinek a szemetes lapátot.

felmosás

Felmosás

Nagyobb gyerekeknek már érdemes a felmosást is megtanítani. 9-10 éves korban már el tudják sajátítani a felmosás csínját-bínját. Tanítsd meg, hogy milyen legyen a felmosó víz, hogy hogyan kell kicsavarni a felmosó fejet és hogy melyik típusú padlót hogyan kell felmosni (pl. a parkettát lehetőség szerint ne áztassa el).

rendrakás

Rendrakás

Már egész kicsi gyerekeket, 2-3 éveseket is meg lehet tanítani arra, hogy a nap végén (vagy akár a nap folyamán többször is) elrakják a játékokat a helyükre. Minden játéknak legyen helye a polcon vagy egy dobozban. Tanítsuk meg a gyereknek, hogy amivel már nem játszik, azt rakja vissza a helyére. Így mindig lesz hely arra, hogy egy újabb játékkal tudjon játszani. Segítsünk nekik pakolni, csináljuk együtt.

 

Eredeti cikk átdolgozása és fordítása: http://housekeeping.about.com/od/involvingfamily/tp/10-Cleaning-Skills-Your-Kids-Should-Learn.htm