Közzétéve:

Rost? Most! – Megmondjuk, mi fán “terem” a rost!

Rost? Most! Hogyan tápláld a gyermekedet rostban dús ételekkel?

Rost? Most!

Rost? Most! Hogyan tápláld a gyermekedet rostban dús ételekkel?

Mindenki tisztában van vele: a sport, az egészséges táplálkozás, a tisztálkodás vagy akár a rendrakás olyan szokások, amire hatással vannak ugyan a külső motiváló tényezők (egy kitartóan pörölő anya, ugye?), de sokkal fontosabb, hogy valahogy belső meggyőződéssé, önállóan meghozott döntéssé váljon a dolog, mert akkor szinte „magától megy” az egész.

Addig azonban, amíg egy gyermeknél kialakul például a helyes táplálkozás iránti vágy, igény, sok-sok trükkre van szükség. Biztos te is ismersz pár gyümölcsevéssel kapcsolatos fifikát. Vagy rostokban gazdag ételek fogyasztására rábeszélő taktikát… ugye? Sejtettem.

Mindez persze azért van, mert egy anya tudja, mi a jó a gyereknek, nem csak rövid-, de hosszú távon is. A rostok fogyasztása például segít megelőzni a székrekedést, amitől sajnos nagyon sok felnőtt is szenved. Ezért fontos a rostok és megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása. Addig, amíg szokássá nem válik egy gyermeknél, az anya felelőssége, hogy ezek beviteléről gondoskodjon. Na jó, de hogyan? Először nézzük meg, mik is azok a rostok?

Mik a rostok?

Rostban dús ételek például a

  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • teljes kiőrlésű gabona
  • lencse
  • diófélék és magvak

Nem árt azonban tudni, hogy a rostok negatív hatással is lehetnek a kicsi bélrendszerére, például puffaszthatja a beleit.

Hányféle rostot ismerünk?

Bizony sokfélét. A vízben oldódó (pektin, növényi gumik és gyanták) és a vízben oldhatatlan (cellulóz, hemicellulóz, lignin) rostokat. A vízben oldódó rost, amely többek között a rizsben, burgonyában, citrusfélékben található, megköti a folyadékot és géllé alakul, ez pedig biztosítja a megfelelően formált széklet kialakulását az emésztőrendszerben.

A vízben oldhatatlan rost, amely többek között a zellerben, a diófélékben és a zabban található, növeli a széklet térfogatát és megkönnyíti a beleken való áthaladását.

Hogyan tápláld helyesen, rostban dúsan a gyermeket?

  • A reggeli tápszer vagy anyatej után tízóraira adj a kicsinek teljes kiőrlésű margarinos kenyeret, uborka, paradicsom, paprika kíséretében, de kínálhatsz müzlit tejjel vagy gyümölcslével.
  • A zabkorpa vagy búzakorpa is jó rostforrás lehet: naponta egy kiskanállal tégy joghurtba, főzelékbe, vagy szórd vajas kenyérre! (A gabonafélék közül a búzakorpa a leggazdagabb rostokban: félcsészényi 10 (!) grammot tartalmaz.)
  • Ebédre főzz egy könnyű főzeléket vagy tartalmas levest.
  • Kerüld a rántott dolgokat, a sajtot és a tésztát is! Székrekedés esetén a banán és az alma sem jó ötlet!
  • Ha szereti a gyermek, készítsd el változatosan a káposztát (paradicsomos káposzta, kelkáposzta főzelék) vagy a hüvelyeseket (zöldbabfőzelék, borsóleves, lencsefőzelék).
  • Uzsonnára kaphat egy kis gyümölcsöt, például körtét vagy barackot, szőlőt, narancsot, mandarint, szilvát, aszalt szilvát (ezek segítik az emésztést).
  • Csinálj neki „hasznos nasit”: a pattogatott kukorica szintén ajánlott, ha rostdúsan akarod táplálni a gyermekedet!

Rost? Most! Hogyan tápláld a gyermekedet rostban dús ételekkel?