Kifejezetten tartós babagondozási eszközöket és hulladéktermelést csökkentő háztartási termékeket kínálunk.

Segíthetünk? Küldj SMS-t a +36 20 511 9440-es telefonszámra!

Szoptatós párna használata – Minek a szoptatós párna?

A szoptatós párna használata  hogyan mentette meg az életem? Céges ajándéknak egy szoptatós párna volt a meglepetés, mikor eljöttem szülési szabadságra, örültem neki, de nem tudtam mire való igazából. 

„Tényleg kell a szoptatós párna? ” – kérdezheted. Íme egy személyes tapasztalat.

A szoptatós párna, amit kaptam hosszú volt és közepesen puha, finom plüss huzattal. Egy sárga, cicafej mintás darab, ami a mai napig megvan, igaz legalább egyszer újra kellett már töltenem.

Rotho Babydesign Mini szoptatós párna, 180 x 33 cm, északi szél

Az első gyerekemmel alaposan megszenvedtem a szoptatást, kellő tapasztalat hiányában majd két hétig tartott, mire mindketten rájöttünk a helyes technikára.

Erőből csináltam, mert annyira akartam, hogy egyen a gyerekem, hogy oda se figyeltem arra, hogy én mit csinálok, csak arra figyeltem, hogy a gyerek mit csinál. Utólag talán ebben látom a legnagyobb hibámat. Ugyanis az egyik alkalommal, mikor szoptatáshoz készülődtem, nem tudtam leülni az ágyra, annyira fájt a hátam.

Kezdődik a szoptatós párna használata

A hátizom. De nem úgy, mint egy izomláz, hanem amikor beakad, vagy becsípődik valami ott hátul. Égett és fájt. El sem tudtam képzelni, hogy mitől, egészen addig a pillanatig, amíg fel nem próbáltam venni az addig használt szoptatási pozíciót. Ekkor csordultak ki a fájdalom könnycseppjei és azt hittem, hogy kést forgatnak a derekamban. Akkor döbbentem rá, hogy rossz pozícióban szoptatok, és hogy meg fogok nyomorodni.

Most megfigyeltem magam és próbáltam kitalálni, hogy min változtassak. Először is észrevettem, hogy görnyedek, és a lábammal erősen próbálom tartani magamat.  Hozattam egy zsámolyt, ettől szinte azonnal jobb lett, hogy nem kellett a lábammal tartanom magam. Utána éreztem, hogy a karom is feszül. Rájöttem, hogy végig a karomban tartottam a gyereket, hogy enni tudjon. Vagyis teljes erőből tartottam az amúgy is 4 kg-val született bébit.

Rotho Babydesign Mini szoptatós párna, 180 x 33 cm, citrus

Ekkor jöttem rá, hogy kell valami a karom alá, ami megemeli a babát úgy, hogy hozzáférjen a cicikhez, és egyben kényelmesen feküdjön. Kértem a nagy szoptatós párnát.

Férjem segített és elrendezte a hátam mögött és elöl is. Ráhelyeztük a kicsit és így mindkét kezem szabaddá vált, sokkal jobban tudtam segíteni a babának, hogy enni tudjon.

Azóta már több gyermeket is szoptattam és mindvégig nagy segítségemre volt a szoptatós párna használata, kiváltképp a terhesség utolsó két harmadában és a születést követő első pár hónapban.

szoptatos parna

Példa aszimmetrikus szoptatós párnára. 

Milyen a jó szoptatós párna szerintem?

Tapasztalataim alapján a nagyobb szoptatós párna jobb, mint a kisebb, mert

 • jobban körbe ér és elöl, hátul támaszt
 • duci kismamáknak is ideális
 • a mindenhol túl széles párna nem jó, mert túl nagy és kezelhetetlen, túl sok helyet foglal el.

Az aszimmetrikus szoptatós párna jobb, mert

 • jóval szélesebb helyen tudja megtámasztani a gerincet
 • jóval szélesebb helyen támasztja ki a lábakat, tehát kisebb a nyomás a csípőn
 • jóval szélesebb helye van a babának, ezért biztonsággal használható 4 hónaposnál idősebb babák szoptatásához is, mert nem fog a baba legurulni.
 • iker babák tandem szoptatásához nélkülözhetetlen a széles párna

A csendes töltetű (szilikonizált szál – vatelin) párna fantasztikus, mert

 • csendes (!), gyakorlatilag hangtalan
 • nem megy össze a töltet
 • nincs szükség utántöltésre
 • antiallergén
 • mosható

JÓ TUDNI: a polisztirol gyöngy és a mikrogyöngy közötti különbség, hogy bár mindkettő ugyanabból az alapanyagból készül, a méretük nem azonos. A polisztirol gyöngy 2-5 mm átmérőjű, a mikrogyöngyök 0,5-1,5 mm közötti átmérőjűek.

És bármilyen is a töltet, mindenképpen legyen antiallergén és vegyszermentes. Ez azt jelenti magyarul, hogy nem tud a töltetben megtelepedni gomba, penész vagy vérszívó rovarok.

szoptatós párna használata

Hogyan lehet utántölteni?

Ha a gyártó gondolt arra, hogy a párnát után kell tölteni, akkor készített egy kis nyílást a szoptatós párna belső huzatán, ahol könnyen bele lehet tölteni a töltőanyagot. Ha nincs ilyen előre elkészített nyílás, akkor meg kell bontani valahol a varrást, meg a feltöltés után össze kell varrni ismét.

Az előle elkészített nyílás lehet cipzáras vagy tépőzárral működő.

Mikor szükséges utántölteni? Akkor, amikor te úgy érzed, hogy már nyújtja azt az alátámasztást, ami neked és a kisbabádnak megfelelő. Akkor, ha egyértelműen laposabb a párna, mint szokott lenni, vagy ha nem egyenletes eloszlású a töltőanyag (pl. szivacsdarálék esetén) mert átcsúszik a párna egyik oldalába.

Külső huzat

A legfontosabb, hogy mosógépben mosható legyen. Ahhoz, hogy mosható legyen, az szükséges, hogy le lehessen húzni a párnáról. Tehát olyan szoptatós párna használatát egyáltalán nem javaslom, ahol csak 1 rétegű textilben van a töltet önmagában. Az ilyen típusú párnának a tisztán tartása, mosása nem lehetséges, ilyesformán nem higiénikus se az anyának, de a kisbabának.

Milyen anyagból készítenek huzatokat? Pamut, illetve pamutkeverékek.

Itt a legfontosabb, hogy a textil, ami közvetlenül bőrfelülettel érintkezik mindenképpen Oeko-Tex minősített legyen (ez a jelzés biztosítja, hogy a textilben nincs vegyszer, hogy semmiképpen sem lesz bőrallergiás reakciónk a párna használatakor.)

A pamutot és a pamutkeverékeket (legtöbbször pamut + elasztán) könnyű tisztítani, a szokásos mosáshoz hozzá lehet adni a szoptatós párnahuzatot is. Semmiképpen nem javasalom erős textilöblítő használatát, mert a textilöblítő allergizálhat illetve megzavarhatja a kisbaba érzékeit.

Milyen párnát válassz?

Gondold végig, hogy hol és mikor fogsz szoptatni és ennek megfelelően válassz típust. Sok-sok órányi szoptatásnál fontos, hogy azt érzed, hogy maximális támogatásban részesülsz.

Ha hosszú ideig tervezel szoptatni, akkor érdemes egy nagyobb (szélesebb) párnát beszerezni, mert a kisbaba nőni fog és a későbbiekben is kényelmesen el kell férni a szoptatós párnán.

Összegezve

A jó szoptatós párna támogat és ölel. Téged, a pocakodat, a hátadat, a cicidet és a kisbabádat is. A szoptatós párna lényege, hogy megfelelő mellközelségbe hozza a kisbabádat miközben leveszi a terhet a karodról és a hátadról.

Szerintem egy jó szoptatós párna használata elengedhetetlen, főleg ha első szoptatási „kalandunk” lesz a közeljövőben. Mindenképpen javaslom a beszerzését, mert használatával energiát spórolunk, és az bizony bőven kell majd a „tejkészítéshez”.

És nem csak szoptatott, hanem tápszeres babák szüleinek is. Ilyenkor mindkét szülőt páratlan módon támogathatja a baba etetésében. Plusz támasz és biztos fészek érzése a babának és a szülőknek egyaránt.

Szoptatós párna használata előkészítve

Újdonságaink

További blogcikkek

Full műanyagmentes termékek

Sokunknak fontos, hogy műanyagmentes termékeket használjunk, mert így kevesebb olyan hulladékot termelünk, ami sokáig a

Szoptatós párna infografika

Bevallom, hogy én rajongok az infografikákért, a dolgok tényszerű, faék egyszerűségű bemutatásáért. A szoptatós párna