Kifejezetten tartós, hulladéktermelést csökkentő háztartási termékeket és  prémium babagondozási eszközöket kínálunk.

Szoptatós párna kalauz

Kalauz a szoptatós párnákhoz

A jó szoptatós párna támogat és ölel. Téged, a pocakodat, a hátadat, a cicidet és a kisbabádat is. A szopipárna lényege, hogy megfelelő mellközelségbe hozza a kisbabádat miközben leveszi a terhet a karodról és a hátadról.

A kínálat eszméletlen, hiszen rengeteg különböző szoptatós és kismama párna kapható a boltokban. Ebben a kínálatban szeretném megmutatni az alapvető különbségeket a szoptatós párnák között.

El sem tudod (most még) képzelni, hogy mennyi minden apróságra kell figyelni szoptatás közben. A megfelelő szoptatási pozíció megtalálása kulcsfontosságú, mind neked, mind a kisbabának, aki még nem tudja önállóan tartani a buksiját. Hosszú időn keresztül karban tartani egy kicsi újszülöttet meglepően súlyos teher tud lenni.

A szoptatós párnát az öledbe kell helyezni, vagy ha elég hosszú, akkor a test köré kell helyezni, de mindenképpen a hátad mögé, így kényelmes és stabil felületet hoz létre a kisbabádnak a szopizáshoz.

Mindenképpen szükséges a szoptatós párna?

Egyáltalán nem szükséges, egy hagyományos párnát is használhatsz. Ugyanakkor sok kezdő édesanya úgy találta, hogy a szoptatós párna kialakítása és egyéb tulajdonságai jobban segítettek nekik a szoptatáskor. Egy szimpla nagypárna nem nyújtja azt a támaszt, mint amit egy kifejezetten ilyen tevékenységre kifejlesztett párna tud. Ezért az én tanácsom az első gyermeküket váró édesanyáknak, hogy egy minőségi szoptatós párna beszerzése ajánlott.

Mikor lesz szükséged a szopipárna támogatására?

Szinte minden szoptatáskor fogod használni a párnádat az első 4-6 hónapban és ez bizony nagyon sok szoptatást jelent, napi legalább 8-12, vagy még annál is több alkalmat. Ezt követően belejössz a szoptatásba, a kisbabád is erősebb, együttműködőbb, meg fogjátok találni a számotokra legmegfelelőbb szoptatási testhelyzetet.

Milyen szoptatós párnát válassz?

Gondold végig, hogy hol és mikor fogsz szoptatni és ennek megfelelően válassz típust. Sok-sok órányi szoptatásnál fontos, hogy azt érzed, hogy maximális támogatásban részesülsz.

Ha hosszú ideig tervezel szoptatni, akkor érdemes egy nagyobb (szélesebb) párnát beszerezni, mert a kisbaba nőni fog és a későbbiekben is kényelmesen el kell férni a szoptatós párnán.

Alaki különbségek: hurka, patkó, egyenes, ikerpárna, U alakú, csigavonal alakú, C alakú, G alakú, sima ékpárna, V alakú, L alakú, tálca alakú

Miért van ennyiféle különböző párna? Valószínűleg azért, mert igény volt rá. Nincs két egyforma terhesség, két egyforma szoptatási időszak, mint ahogyan nincs két egyforma kisbaba sem.

Alapvetően különbséget lehet tenni a kismama párna, amit a terhesség során használsz és a szoptatós párna között, melyek a szoptatás idején használhatsz.

 

A kismama párnák kifejezetten a kismamák terheit csökkentik, kényelmes testtartást és alvási pozitúrát biztosítva számukra. A gerincre és a csípőre ható megnövekedett súlyt a párna egyenletesen eloszlatja, segíti a keringést.

A kismama párnák nagy méretű, kifejezetten arra lett kitalálva, hogy a kismama átalakuló testét támogassa, hiszen a gerincre és a csípőre ható megnövekedett súlyt a párna egyenletesen eloszlatja és segíti a vérkeringést. A kényelmes pozícióban történő pihenés és alvás főleg a második trimesztert követően kulcsfontosságú, a harmadik trimeszterben párna nélkül szinte létezni sem lehet.

Ezt én 5 terhesség után is így tartom, az utolsó hetekben a szopipárna volt a legjobb barátom, hozzá mentem, ha valami fájt, ha a testem enyhítésért kiáltott és a hátam le akart szakadni.

Töltet szerint: vatelin – mikrogyöngy – polisztirol gyöngy – szivacsdarálék – tönkölypelyva – memóriahab – gyapjú

A szoptatós párnának könnyűnek kell lennie, ezért csak olyan töltet jöhet szóba, aminek a súlya minimális, mégis biztosítja az elvárt alátámasztást.

Mennyire legyen kemény a párna?

Inkább azt mondanám, hogy semmiképpen se legyen puha. Ha a baba belesüllyed a párnába, akkor az nem nyújt megfelelő alátámasztást, a szoptatás kényelmetlen lesz neki és neked is.

Ne legyen túl kemény, se túl puha. Ha azt érzed, hogy a kisbaba teste megfelelően meg van támasztva és téged se „nyom” a párna, akkor megfelelő.

Tényleg van olyan párna, ami hangos?

A szivacsdarálék, a memóriahab, a gyapjú és a vatelin gyakorlatilag teljesen hangtalan, hiszen nincs, ami csörögjön-zörögjön a párna belsejében. A mikrógyöngy alig hallatszik, tönkölypelyva már felismerhető, a polisztirol gyöngyök pedig markáns, nyikorgó hangot adnak ki használat közben.

A töltet nem csupán a hangosság szempontjából különbözik, hanem a rugalmasság és az alaktartás szempontjából is.

A rugalmassági sorrend a következő: memóriahab – gyapjú – vatelin – mikrogyöngy – szivacsdarálék – polisztirol gyöngy – tönkölypelyva

Tudtad, hogy a töltet idővel csökken a térfogatából? Illetve ez így nem igaz, ugyanis van olyan töltet, aminek nem változik a kitöltő mérete.

A memóriahabot, a vatelint, a gyapjút és a mikrogyöngyöt nem szükséges utántölteni, hiszen az alakjukat hosszú időn keresztül megtartják, így biztosítva a folyamatos alátámasztást.

A szivacsdarálék, a polisztirol gyöngy, valamint a tönkölypelyva töltetű szoptatós párnát használattól függően időről-időre szükséges újra tölteni. (ez egyébként igaz a babzsákokra, a babzsákfotelekre és minden, a fentiekkel töltött párnára, takaróra). A töltet egyszerűen összemegy, veszít a térfogatából és már nem tölti ki a párnahuzatot.

JÓ TUDNI: a polisztirol gyöngy és a mikrogyöngy közötti különbség, hogy bár mindkettő ugyanabból az alapanyagból készül, a méretük nem azonos. A polisztirol gyöngy 2-5 mm átmérőjű, a mikrogyöngyök 0,5-1,5 mm közötti átmérőjűek.

És bármilyen is a töltet, mindenképpen legyen antiallergén és vegyszermentes. Ez azt jelenti magyarul, hogy nem tud a töltetben megtelepedni gomba, penész vagy vérszívó rovarok.

Hogyan lehet utántölteni?

Ha a gyártó gondolt arra, hogy a párnát után kell tölteni, akkor készített egy kis nyílást a szoptatós párna belső huzatán, ahol könnyen bele lehet tölteni a töltőanyagot. Ha nincs ilyen előre elkészített nyílás, akkor meg kell bontani valahol a varrást és a feltöltés után össze kell varrni ismét.

Az előre elkészített nyílás lehet cipzáras vagy tépőzárral működő.

Mikor szükséges utántölteni? Akkor, amikor te úgy érzed, hogy már nyújtja azt az alátámasztást, ami neked és a kisbabádnak megfelelő. Akkor, ha egyértelműen laposabb a párna, mint szokott lenni, vagy ha nem egyenletes eloszlású a töltőanyag (pl. szivacsdarálék esetén) mert átcsúszik a párna egyik oldalába.

Mennyi töltet fér bele?

Ez a mérettől és a töltet típusától függ. A boltokban kapható szoptatós párnák már eleve megtöltve érkeznek. A párna térfogatát kell kiszámolni (tulajdonképpen a henger térfogata). Utántöltéskor ugyanakkor nem szükséges a teljes mennyiséggel számolni, hiszen az eredeti töltetet nem kell eltávolítani. Az esetben nagy többségében 1-2 liter töltet elegendő utántöltésnek.

Mosható-e a töltet?

Mikrogyöngy, a szivacsdarálék, valamint a vatelin igen, ha ezt a gyártó külön jelzi, a többi töltet nem mosható.

Szoptatós párna külső huzata

A legfontosabb, hogy mosógépben mosható legyen. Ahhoz, hogy mosható legyen, az szükséges, hogy le lehessen húzni a párnáról. Tehát olyan szoptatós párna használatát egyáltalán nem javaslom, ahol csak 1 rétegű textilben van a töltet önmagában. Az ilyen típusú párnának a tisztán tartása, mosása nem lehetséges, ilyesformán nem higiénikus se az anyának, de a kisbabának.

Milyen anyagból készítenek huzatokat? Pamut, illetve pamutkeverékek.

Itt a legfontosabb, hogy a textil, ami közvetlenül bőrfelülettel érintkezik mindenképpen Oeko-Tex minősített legyen (ez a jelzés biztosítja, hogy a textilben nincs vegyszer, hogy semmiképpen sem lesz bőrallergiás reakciónk a párna használatakor.)

A pamutot és a pamutkeverékeket (legtöbbször pamut + elasztán) könnyű tisztítani, a szokásos mosáshoz hozzá lehet adni a szoptatós párnahuzatot is. Semmiképpen nem javasalom erős textilöblítő használatát, mert a textilöblítő allergizálhat illetve megzavarhatja a kisbaba érzékeit.

Mi a különbség az egyes párnák között? Miért drágább az egyik és olcsóbb a másik?

  1. Méret. Ebből pedig egyenesen következik a felhasznált textilek és töltőanyagok mennyisége
  2. A textil minősége
  3. A töltőanyag típusa
  4. Minősítés (nem csupán a felhasznált alapanyagoké, hanem a készterméké is)
  5. Márkaismertség

Nekem egy szivacsdarálékos párnám volt, amit ajándékba kaptam, ezt használtam mind az 5 gyermekemnél. A tapasztalataim alapján ma már másikat választanék. Ezt a párnát ma a nagyobbik lányom használja párnának.

Mire lehet használni a szoptatós párnát?

Alváshoz, pihenéshez, kitámasztáshoz, megtámasztáshoz, peremnek, leesésgátlónak, babafészeknek, pihenőpárnának a kisbabának, szoptatáshoz, iker babák szoptatásához, egyszerű párnának, huzatfogónak. 😊

Hogyan kell használni?

A szopipárna alakja határozza meg, hogy hogyan kell használni.

Iker babák szoptatása

Ha egyszerre csak az egyik babát szoptatod, akkor elegendő egy szimpla szoptatós párna. Ha mindkét babát tervezed tandem szoptatni egy időben, akkor neked egy dupla szoptatós párnára vagy egy kifejezetten hosszú párnára van szükséged, hogy mind a két kisbabád elférjen rajta.

Ha nehézséged akad a szoptatással, vagy bizonytalan vagy a szoptatással kapcsolatban, akkor javasoljuk, hogy keress fel egy szoptatási tanácsadót, aki segíteni fog neked akár telefonon, akár személyesen.

Szoptatós párna kínálatunkat itt találod.

További szoptatós párna cikkeinket itt találod:

Szoptatós párna infografika

Bevallom, hogy én rajongok az infografikákért, a dolgok tényszerű, faék egyszerűségű bemutatásáért. A szoptatós párna infografika azoknak az édesanyáknak, várandós családoknak készült, akik szoptatós párna

Tovább olvasom »

Szoptatós párna kalauz

Kalauz a szoptatós párnákhoz A jó szoptatós párna támogat és ölel. Téged, a pocakodat, a hátadat, a cicidet és a kisbabádat is. A szopipárna lényege,

Tovább olvasom »
legszebb szoptatós párna_03

10 legszebb szoptatós párna

Szoptatós párna rengeteg féle van, mind színben, mind alakban, mind töltetben a lehetőségek száma szinte végtelen, legalábbis igen sok. A szoptatós párnát akár már a

Tovább olvasom »

Újdonságaink

További blogcikkek

Full műanyagmentes termékek

Sokunknak fontos, hogy műanyagmentes termékeket használjunk, mert így kevesebb olyan hulladékot termelünk, ami sokáig a